Vir: Gov.si
PolitikaSlovenijaV fokusu

Ponovno so se sestali predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja

Na pogajalski seji sta se danes sestali vladna pogajalska skupina in reprezentativni sindikati javnega sektorja. Sejo je vodil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Na dnevnem redu so bile naslednje točke: odprava preostalih varčevalnih ukrepov na področju povračila stroškov in drugih prejemkov iz delovnega razmerja javnih uslužbencev, sprememba izplačilnega dneva za plače pri proračunskih uporabnikih in pogajanja o znesku regresa za letni dopust 2021 v javnem sektorju.

Vladna in sindikalna stran sta v konstruktivnem dialogu izmenjali svoje proti-predloge glede odprave preostalih varčevalnih ukrepov na področju povračila stroškov in drugih prejemkov iz delovnega razmerja javnih uslužbencev.

V zvezi s spremembo izplačilnega dneva za plače pri proračunskih uporabnikih je vladna stran ponovno izpostavila interes za spremembo predvsem v luči zmanjšanja administrativnih bremen ter lažjega obračuna plač in drugih prejemkov, ki so posledica dejstva, da je izplačilni dan določen že 5. v mesecu. Obe strani sta v zvezi s spremembo izplačilnega dne izkazali interes poiskati rešitev, ki bo za zaposlene ob spremembi predstavljala čim manj težav.

Na zadnji seji pogajalske komisije 1. aprila 2021 sta obe sindikalni pogajalski skupini enotno predlagali, da naj se regres za letni dopust za leto 2021 v javnem sektorju določi enotno v višini 1.300 evrov. Vladna stran ocenjuje, da bo regres za letni dopust, katerega višina je določena najmanj v višini minimalne plače, višji za vse zaposlene v javnem sektorju že iz naslova dviga minimalne plače v letošnjem letu, zaradi česar ne vidi utemeljenih razlogov za dvig višine regresa za vse javne uslužbence na 1.300 evrov.

Pogajanja o vseh treh vsebinskih točkah se bodo nadaljevala na naslednji seji pogajalske komisije. Za termin naslednje seje se bodo sogovorniki dogovorili naknadno.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika