GospodarstvohranaKmetijstvoSlovenija

Ponedeljek (23.8.2021) na sejmu AGRA v znamenju ekološkega kmetijstva, nepoštenih praks ter pomenu predsedovanja Svetu EU

Tretji dan na sejmu AGRA je bil posvečen ekološkemu kmetijstvu, gastronomiji, govedorejcem in živilcem. Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil posveta o nepoštenih praksah v verigi preskrbe s hrano, ter bil nosilec okrogle mize o priložnostih, ki jih daje predsedovanje Svetu EU slovenskemu kmetijstvu. Posvet o ekološkem kmetijstvu je bila osrednja strokovna razprava na sejmu, minister pa je podelil tudi priznanja mednarodnih ocenjevanj pijač in živil ter gostil nekdanje ministre, pristojne za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Minister za govorniškim pultom
Minister dr. Jože Podgoršek na podelitvi priznanj mednarodnih ocenjevanj | Avtor MKGP

Minister dr. Podgoršek se je po jutranji kavi z obiskovalci sejma udeležil posveta o nepoštenih praksah v verigi preskrbe s hrano. Minister je na posvetu dejal, da smo ena od držav, ki se lahko pohvali z zakonsko ureditvijo nedovoljenih praks v verigi preskrbe s hrane. »Vsi deležniki v verigi preskrbe s hrano so v prvi vrsti partnerji, ki morajo upoštevati pravila in predpise,« je povzel, in vse deležnike v verigi pozval k oblikovanju močnih verig, dolgoročnih pogodb, intenzivnemu sodelovanju in sporočanju morebitnih nepravilnosti in nedovoljenih ravnanj varuhu in Javni agenciji RS za varstvo konkurence.

Minister je bil tudi nosilec osrednje okrogle mize MKGP, na kateri je skupaj z dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Francem Bogovičem, namestnikom v Odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu ter izr. prof. dr. Markom Lovcem iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, razpravljal o priložnostih, ki jih Sloveniji in slovenskemu kmetijstvu daje predsedovanje Svetu EU. Skupno ključno sporočilo sogovornikov je bilo, da je potrebno ostati ambiciozen in suveren pri vodenju predsedovanja Svetu EU ter da je moč Slovenije tolikšna, kolikor je sposobna sodelovati na evropski ravni in svoje cilje videti kot evropske.

Minister je danes gostil tudi tradicionalno srečanje z nekdanjimi kmetijskimi ministri, s katerimi je izmenjal dragocene izkušnje, poglede in prisluhnil napotkom predhodnikov pri vodenju enega najpomembnejših resorjev v državi. Dr. Podgoršek se je udeležil tudi slovesnega dogodka in podelil priznanja ob mednarodnem ocenjevanju sadnih sokov, brezalkoholnih pijač, embaliranih vod, mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov.

Državni sekretar Aleš Irgolič je sodeloval na predstavitvi rezultatov projektov PRP M10.2 – podpora za ohranjanje, trajnostno rabo in razvoj genskih virov v kmetijstvu ter na zaključni delavnici Zveze slovenske podeželske mladine »neMOČ podeželja«, ki je bila posvečena večanju pismenosti na področju duševnega zdravja na kmetijah. Izpostavil je velik pomen obravnavane tematike, ki ji je potrebno nameniti pozornost, saj se o njej premalo govori.

Ministrstvo je organiziralo tudi strokovno razpravo z naslovom Ekološko kmetovanje danes in jutri, na kateri so sodelovali domači in tuji deležniki s področja ekološkega kmetovanja. Glavne teme na razpravi so bile možnost za razvoj ekološkega kmetovanja v Sloveniji, stanje ekološkega kmetovanja v EU, vloga ekološkega kmetovanja  okviru novega SN SKP 2023−2027 ter priložnosti in izzivi, ki čakajo ekološko kmetovanje v prihodnjih letih.

Na ministrskem razstavnem prostoru vsak dan poteka predstavitev sektorja za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov, ki se predstavlja s projektom Naša super hrana. S to predstavitvijo ministrstvo dodatno spodbuja k poseganju po lokalno pridelanih proizvodih in s simbolično gesto deljenja jabolk obiskovalcem utrjuje zavedanje o pomenu ohranjanja domače pridelave. Prav tako na razstavnem prostoru ministrstva vsak dan poteka predstavitev srednjih lesarskih in gozdarskih šol (Maribor in Postojna) in njihovih izobraževalnih programov. Na stojnici obiskovalci lahko dobijo tudi različne informacije o gospodarjenju s slovenskimi gozdovi in preizkusijo simulator strojne sečnje z osnovnimi komandami.

Jutrišnji sejemski dan bo – med drugim – v znamenju veterinarjev, zato bo tema okrogle mize MKGP afriška prašičja kuga. Minister Podgoršek se bo udeležil veterinarskega in sadjarskega posveta ter seje Odbora DZ RS za kmetijstvo na temo strateškega načrta SKP. Na razstavnem prostoru ministrstva bo potekal tudi posvet Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ob 20. obletnici ustanovitve.

vir: https://www.gov.si/novice/2021-08-23-ponedeljek-na-sejmu-agra-v-znamenju-ekoloskega-kmetijstva-nepostenih-praks-ter-pomenu-predsedovanja-svetu-eu/

 

Mogoče vam bo všeč