SlovenijatehnologijaVeč

Pomivalni stroji z novo energijsko nalepko

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv in koristen članek.

Če ste v zadnjih treh mesecih v spletni trgovini (fizične so namreč zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprte) kupili nov pomivalni stroj, ste v embalaži našli dve energijski nalepki – staro in novo.

Podatki na prvi in drugi se precej razlikujejo in marsikdo je presenečeno ugotovil, da je na stari nalepki označen energijski razred A+++, na novi pa B, C ali celo D.

Brez skrbi, to ne pomeni, da je aparat »po novem« manj učinkovit, odstopanje je posledica novega načina označevanja energijskih razredov, ki ga je EU v vseh državah članicah začela uvajati lani septembra: razredov, označenih s plusi, ni več, vračamo se k poenostavljeni lestvici od A do G.

Nova energijska nalepka stopi v veljavo 1. marca 2021

Od 1. marca letos bodo morali biti na vseh prodajnih mestih (tako v spletnih kot tudi v fizičnih trgovinah) z novimi energijskimi nalepkami opremljeni:

V prehodnem obdobju, ki se je začelo novembra lani in bo trajalo do konca tega meseca, pa v embalaži izdelkov iz naštetih skupin najdemo obe energijski nalepki.

A+++ je po novem lahko B, C ali D

Neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovo označevanja namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porabe energije in s tem za določanje energijskih razredov.

Tako ima lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem označen energijski razred C.

nalepka-nova-stara

Kot lahko vidimo zgoraj, se nova energijska nalepka za pomivalne stroje od stare ne razlikuje le po novi lestvici:

  • v zgornjem desnem kotu je dodana koda QR, ki potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, ki jih na sami nalepki ni, in sicer tako, da jo »prebere« s svojim pametnim telefonom;
  • poraba energije je po novem prikazana za 100 ciklov delovanjaporaba vode pa na cikel pomivanja, pri čemer podatki veljajo za program eko (40–60 °C);
  • ni podatka o učinkovitosti sušenja posode;
  • dodan je piktogram, ki označuje trajanje programa eko.
favicon Preverite porabo energije pomivalnih strojev z orodjem BELT

pomivalni-stroji-nalepka

Energijska nalepka nas spremlja že več kot 25 let

Energijska nalepka je pomembno orodje, ki je potrošnikom že več kot 25 let v pomoč pri izbiri energijsko učinkovitih izdelkov, kot so hladilniki, televizorji, pomivalni stroji ipd. Ves ta čas spodbuja razvoj inovativnih in energijsko še bolj učinkovitih izdelkov, kar potrošnikom omogoča, da zmanjšajo porabo energije v svojih gospodinjstvih in s tem stroške zanjo.

EU se je v boju proti podnebnim spremembam zavezala, da bo v državah članicah povečala energijsko učinkovitost in zmanjšala porabo energije, k čemur naj bi med drugim pomembno pripomogla tudi okolju prijaznejše oblikovanje izdelkov (Ecodesign) in nova energijska nalepka.

Iz tega naslova si EU obeta zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, boljšo kakovost zraka, manjšo odvisnost od fosilnih goriv ter znatne prihranke za gospodinjstva (do 285 evrov prihranka na leto pri stroških za energijo) in za podjetja (66 milijard evrov dodatnih prihodkov).

Avtorica: Barbara Primc

vir: zps.si

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija