Seja vlade Republike Slovenije
Dogodki in prireditvekoronavirusSlovenijaTurizem

(Pomembno)Krajša veljavnost hitrih testov in PCR testa. Silvestrovanje na prostem ne bo.

Vlada je na današnji seji med drugim izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Po novem uporabniki storitev izkazujejo izpolnjevanje pogoja PCT, če niso cepljeni ali prebolevniki, z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Od jutri naprej bo največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah omejeno na 750. Še vedno pa za obiskovanje vseh prireditev ostaja pogoj PCT, obvezna je nošnja mask, dovoljene so samo prireditve v sedečem režimu, pri čemer mora biti med stoli predpisan razmak. Nastopajoči na vajah za kulturno prireditev pa so po novem izjema od obvezne uporabe zaščitne maske.

Odlok določa še, da se ne glede na 15. člen odloka 24., 25., 31. decembra 2021 in 1. januarja 2022 dovoli zasebno zbiranje ljudi skupini oseb, če gre za člane največ treh gospodinjstev. Za vsa zbiranja v takšni obliki se priporoča, da vse osebe, starejše od 6 let, pred zbiranjem opravijo testiranje s presejalnim testom HAG za samotestiranje.

Na vladni seji  so sklenili  tudi, da v noči na 1. januar 2022 gostom gostinskih lokalov omogoči t.i. silvestrske večerje. Delovni čas oz. čas, ko je dovoljena strežba hrane in pijače, to noč ne bo omejen z odlokom. Bodo pa gostje morali pred vhodom pokazati dokazilo o negativnem testu na COVID-19. Ta ne bo smel biti starejši od 12 ur, v poštev bodo prišli tako PCR kot HAG testi.

V kolikor gostje ob prihodu nimajo ustreznega testa, morajo lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Gost se tako ob nadzoru gostinca testira neposredno pred vstopom v gostinski obrat. Pogoj testiranja bo nujen ne glede na cepilni ali prebolevni status gosta.

Na prevzemnih mestih ne bo več dovoljeno uživanje hrane in pijač. Silvestrovanj na prostem ne bo iz enakega razloga, kot je onemogočena strežba hrane in pijače v okviru sejmov na prostem.

Vse to kar je omenjeno in se nanaša na ukrepe, je z namenom, da ne pride do novih virusnih »eksplozij« tem več da se veselijo in so obenem odgovorni. Večkratna odgovornost , večkratna priložnost za veselje, druženje. Kako bodo državljani ravnali , tako se bodo imeli ne samo med prazniki ampak tudi v naslednjem letu.

Vane T. Costa

vir: foto in txt KPV

Mogoče vam bo všeč