prometSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Policija – Ste se pripeli? Začenja se preventivna akcija Varnostni pas varuje vas

V ponedeljek, 4. julija 2022, se začenja drugi letošnji del nacionalne akcije Varnostni pas varuje vas, ki bo potekala vse do 10. julija 2022. Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP), je namenjena opozarjanju na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu. Policisti vas ob tej priložnosti pozivamo, da se v vozilu pripnite vedno in brez izgovorov. In to na vsaki, tudi najkrajši poti!

AVP Boy car child 1266014

Še posebej zaskrbljujoča je neuporaba zadrževalnih sistemov pri otrocih.

Varnostni pas dokazano rešuje življenja

Pri najhujših posledicah prometnih nesreč na žalost vedno znova ugotovljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Dovolj zgovorno je dejstvo, da je varnostni pas letos (v obdobju do 18. junija) uporabljala le dobra polovica voznikov, ki so umrli v prometnih nesrečah. Pri hudo poškodovanih voznikih jih je varnostni pas po podatkih AVP uporabljalo 78 odstotkov, pri lažje telesno poškodovanih pa 92 odstotkov.

Tudi število ugotovljenih kršitev kaže na premajhno stopnjo pripetosti

Do 21. junija letos smo policisti ugotovili že 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da je bilo kar 2.407 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, saj so otroci najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice.

Policisti bomo ob rednem delu preverjali, ali so potniki v vozilu pripeti

Vsaka policijska uprava bo v tem času izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

VIDEO Varnostni pas byAVP 2

Ali se zavedate, da bi se z močjo rok in nog lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h? Uporaba varnostnega pasu je zato predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Oglejte si video 

 

Pravilna uporaba varnostnega pasu v sedmih korakih

1. Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako da je njegov vrh v višini vrha glave.

2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.

3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.

4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.

5. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in da slišimo “klik”.

6. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.

7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in da čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

 

Več informacij in statističnih podatkov v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa: Varnostni pas je eden pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilu 

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja

 

vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/114332-ste-se-pripeli-zacenja-se-preventivna-akcija-varnostni-pas

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:promet