Breda Arnšek, podžupanja MO Celje
Dogodki in prireditveljudjeSlovenijaŽivljenje

Podžupanja Breda Arnšek: »Da se takšne grozote nikoli in nikjer več ne bi zgodile.«. Srečanje Društva taboriščnikov – ukradenih otrok v okviru praznika MČ Dolgo polje

V prostorih stare telovadnice na I. osnovni šoli Celje je bilo včeraj tradicionalno srečanje Društva taboriščnikov – ukradenih otrok, ki vsako leto poteka v okviru praznika Mestne četrti Dolgo polje. Letos mineva 80 let od enega najbolj krutih zločinov, ki jih je nemški okupator storil pri nas, ko je avgusta leta 1942 v prostorih takratne celjske okoliške šole (danes I. OŠ) od mater na silo ločil več kot 600 otrok in jih odpeljal v avstrijska in nemška taborišča. Te otroke so jih ločili v okviru »programa«  za izbor otrok ki bodo nadaljevale takratno akcijo Reicha  za nastanek Nemčije po vzoru takratne zamisli o »čistosti« rase. Nekateri so kmalu po vojni, nekateri pa mnogo kasneje zvedeli za svojo kruto usodo  o  njihovi zlorabi.

 

Udeležence  tega spominskega dogodka je nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Celje, Breda Arnšek. Osrednji govornik na prireditvi je bil dr. Janez Žmavc, predsednik Društva taboriščnikov – ukradenih otrok.

 

»Danes si težko predstavljamo za kako kruto dejanje in kakšne hude stiske je šlo pred osemdesetimi leti na tem prostoru, kjer obeležujemo spomin na to tragično dogajanje v Celju. Meni kot mami je tudi nepredstavljivo, kako so se počutili vaši starši. Pa vendar ste morali preživeti. In vsi vi, dragi ukradeni otroci, ste nam velik zgled, da se je treba v življenju boriti, da je treba vztrajati, tudi takrat, ko misliš, da ni več rešitve. Spomin, ki ga negujete na ta dogodek iz naše polpretekle zgodovine, pa mora biti opomin, da se takšne grozote nikoli in nikjer ne bodo več zgodile,« je v svojem govoru povedala Breda Arnšek, podžupanja Mestne občine Celje.

 

Osrednji govornik, predsednik Društva taboriščnikov – ukradenih otrok, dr. Janez Žmavc je dejal, da zaradi zdravstvene krize dve leti niso mogli pripraviti srečanja, zato so ga že težko pričakovali. V svojem govoru je celovito orisal družbeno-zgodovine razmere in okoliščine, ki so privedle do tragičnega dejanja, ki ga vsako leto obeležujejo.

 

Med drugim je posebej  poudaril: »Pogoji, v kakršnih smo preživeli otroška leta, nas uvrščajo v eno najbolj prizadetih skupin žrtev okupatorjevega nasilja na Slovenskem. Z leti smo skoraj vsi uspeli pridobiti za preživetje potrebna strokovna in praktična znanja. Danes si v okviru Društva taboriščnikov – ukradenih otrok prizadevamo, da bo javnost seznanjena z objektivnim dogajanjem v času slovenskega narodnoosvobodilnega boja in prispevki posameznikov za to, da smo Slovenci danes in jutri še narod na zemljevidu.«

Prireditev MČ Dolgo polje in srečanje Društva taboriščnikov-ukradenih otrok

Breda Arnšek, ki jo je na dogodku spremljala tudi vodja oddelka za družbene dejavnosti MOC Polona Ocvirk, je po koncu slovesnosti, skupaj s predstavniki Društva taboriščnikov – ukradenih otrok in ostalih predstavnikov položila venec k spominskemu obeležju tega tragičnega dogodka iz naše polpretekle zgodovine.

Predsednik Društva taboriščnikov – ukradenih otrok, dr. Janez Žmavc

Prireditev je povezoval Ivan Domitrovič, predsednik MČ Dolgo Polje, v kulturnem programu pa so nastopili glasbenik Goran Bojčevski in mešani pevski zbor Celeia.

Vane T.Costa

vir: moc&vtc

Mogoče vam bo všeč