Vir: Avaz.ba
SvetvremeŽivljenje

Podnebne spremembe bodo do leta 2064 Amazonski deževni gozd izbrisale z zemlje.

Amazonski pragozd se iz leta v leto drastično zmanjšuje zaradi človekovih dejavnosti in podnebnih sprememb. Tako so se znanstveniki odločili, da bodo pozvonili na alarm in pokazali, koliko je Amazon dejansko v težavah.

Po izračunih znanstvenikov z univerze na Floridi bo amazonski deževni gozd verjetno zaradi krčenja gozdov in naraščajoče suše do leta 2064 popolnoma izginil.

Ne samo, da bo to odstranilo številne rastlinske in živalske vrste, izginila bodo tudi velika pljuča na svetu, ki absorbirajo ogljikov dioksid, sproščajo kisik in zmanjšujejo onesnaževanje zraka. Ocenjujejo namreč, da Amazon med fotosintezo odpove do ene desetine svetovnih emisij CO2.

Profesor Robert Walker opozarja, da se bo pragozd v naslednjih nekaj desetletjih iz gostega, vlažnega gozda spremenil v odprto savano, v kateri prevladujejo trava in nizko grmičevje.

Poudarja, da bo z izgubo deževnega gozda največ izgubilo lokalno prebivalstvo, ki se za zadovoljitev svojih potreb po vodi opira na svojo mikroklimo.

Zato bo obseg te katastrofe večji, kot si lahko predstavljamo, je opozoril.

Napoveduje, da bo leto 2064 prelomnica, v kateri bodo ekstremne suše postale prepogoste, da bi se deževni gozd popolnoma opomogel. Ker ji v povprečju potrebujejo približno štiri leta, da si opomore.

Namreč zaradi pretiranega krčenja gozdov pride do spremembe lokalne mikroklime. Deževje je vse manj pogosto, sušna obdobja pa se podaljšujejo. Poleg intenzivne sečnje je treba poudariti tudi čiščenje terena s prižiganjem ognjev, kar pogosto vodi do velikih gozdnih požarov, ki dodatno prizadenejo tudi sam deževni gozd.

To bo vplivalo tudi na sposobnost pragozda, da absorbira CO2. Ker se v sušnem obdobju raven CO2, ki ga lahko “predela” deževni gozd, zmanjša. Tudi ko je sušna sezona končana, potrebuje deževni gozd še nekaj let, da si opomore in se vrne na raven CO2 v običajnih mejah.

Znanstveniki poudarjajo, da dokazi kažejo, da se podnebje v Amazoniji nepovratno spreminja. Kako bo to vplivalo na podnebje na celotnem planetu, ne želijo niti napovedati.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet