Črna kronikaEvropakoronavirus

Podaljšana prepoved gibanja v Italiji: COVID 19 ponovno kaže zobe!!

V soglasju in dogovoru nove vlade z italijanskimi regijami, je bil sprejet odlok o anti-covid ukrepih, ki bi sicer potekel v naslednjih treh dneh in prepoveduje prehajanje prebivalstva iz ene regije v drugo,  je podaljšan do 27. marca letos, poročajo italijanski mediji.

Zaradi povečanja števila okuženih, zlasti zaradi britanskega seva, policijska ura ostaja v veljavi še naprej in sicer od 22. do 5. ure zjutraj, bari in restavracije pa bodo ostali odprti le v t.i. rumenih conah.

Po mnenju strokovnjakov naj bi vrh pandemije pričakovali sredi marca, posebej zaradi hitrega širjenja britanskega seva,  obstajajo celo  ocene, da bi se lahko število dnevno na novo okuženih povzpelo na skoraj 25.000  okužb.

Sanitarne oblasti  v Italiji prav tako opozarjajo na šokantno možnost, in sicer približno 40.000 novo okuženih, če bodo sedanji ukrepi popustili,  posebej zato ker bo po njihovem sredi marca v Italiji prevladoval britanski sev z neverjetno stopnjo širjenja.

Prizadevajo si tudi za okrepitev kampanje cepljenja, kjer se predlaga, da se na to mesto pod nujno pokličejo in vpeljejo splošni zdravniki.

“Kako težko je stanje, brez dodatnega  dramatiziranja, kažejo  povečane številke pozitivnih primerov v predzadnjem vikendu. “Kot, da bi nekdo dolil olje na ogenj za širjenje  britanskega seva zlasti med mladimi, so sklenile  sanitarne in zdravstvene  oblasti svoja nič kaj obetavna razmišljanja in povzetke o stanju v zvezi  z epidemijo, z posebnim opozorilom, da so po nekaterih pokrajinah in območjih, bolnišnice ponovno prenatrpane in na robu zmogljivosti.

To posebej velja kot resno opozorilo za vse »naše« slovenske ne -covid  turiste in zanikovalce, nekateri že od prej, nekateri  zlasti v zadnjem tednu,   ko je prišlo do  rahljanja ukrepov, prehodi med regijam, eni tudi čez mejo v Trst na »gelatto«, sladoled z enim samim namenom,  da slikovno in ubesedeno dokažejo, da  smo mi tukaj v Sloveniji »neumni« oni pa v Italiji imajo vsega na dosegu roke in uživajo. 

Ne spustiti sebe  iz rok tako se  dogaja zahodnim sosedom, ker bo prepozno in sila neprijetno in grozno za vse nas.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč