LokalnoprometSlovenija

Po praznikih in počitnicah pričakujte zgoščen promet – vozite strpno

Stanje prometne varnosti in priporočila za varno udeležbo v prometu
(Ljubljana, 30. april 2021) Po prazničnem vikendu in tednu dni počitnic, se v ponedeljek, 3. maja 2021, v šole vračajo osnovnošolci in dijaki. Pričakujte zgoščen promet, na cestah pa še več pešcev, kolesarjev, šolarjev na skirojih. Agencija za varnost prometa voznike poziva k stalni pozornosti, še posebej ob šolskih poteh, v okolici vrtcev in šol. Poskrbijo naj za pripetost vseh potnikov, na vsaki poti. Zelo zaskrbljujoče je namreč, da so letos policisti ugotovili že 2.091 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in 14.577 kršitev neuporabe varnostnega pasu. Naraščajo tudi kršitve s področja hitrosti, ki so jih letos ugotovili že 44.453 (v enakem obdobju lani 31.016). Neprilagojena hitrost je med prevladujočimi vzroki za nastanek prometnih nesreč, letos je bila usodna za 7 oseb. Po trenutno veljavnih začasnih podatkih je letos v prometnih nesrečah umrlo 21 udeležencev, 134 je bilo hudo, 1.079 pa lažje telesno poškodovanih. V prometu poskrbite za svojo varnost in varnost vseh drugih, saj so ceste prostor, ki si ga delimo vsi. Upoštevajte cestnoprometna pravila in razmere na cestah, ne uporabljajte mobilnega telefona, ki je velik motilec naše pozornosti, še opozarja Agencija za varnost prometa.

Najbolj črna statistika med pešci

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih je letošnja statistika (1. 1. – 23. 4.) še vedno najbolj črna med pešci. Zabeleženih je 129 prometnih nesreč z udeležbo pešca, ki so bili povzročitelji v le 10 odstotkih prometnih nesreč (13 od 129). Življenje je izgubilo 6 pešcev, le eden izmed njih je bil tudi povzročitelj prometne nesreče, v kateri je umrl, 25 je bilo hudo, 92 pa lažje telesno poškodovanih. Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj ranljivi izmed vseh udeležencev v prometu, zato podajamo napotke za njihovo varnost. Posebne napotke namenjamo učencem-pešcem, ki se v ponedeljek vračajo v šole.

Med kolesarji največ prometnih nesreč

Izmed vseh ranljivih skupin udeležencev prometa je bilo letos (1. 1. – 23. 4.) na slovenskih cestah največ, kar 220 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja. 34 je bilo hudo, 152 pa lažje telesno poškodovanih. Več kot polovico (125 od 220) prometnih nesreč so povzročili kolesarji sami. Predpogoj za varno udeležbo kolesarjev v prometu je brezhibno opremljeno kolo, zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočamo pa jo v vseh starosti. Poškodbe glave so namreč lahko usodne ali z dolgotrajnimi posledicami že pri manjših trkih.

Motoristi, pozor!

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih so letos v prometnih nesrečah umrli 4 vozniki enoslednih motornih vozil, 22 voznikov je bilo hudo, 67 pa lažje poškodovanih. Skoraj dve tretjini (78 od 127) prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. Tveganje na motorju je večje pri višjih hitrostih. Motoristi za obvladovanje motorja potrebujejo veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila. Agencija za varnost prometa je aprila za voznike enoslednih motornih vozil organizirala dva webinarja za njihovo večjo varnost. V maju bo agencija v sodelovanju z DARS, d. d. in Policijo v Postojni izvajala praktične delavnice za voznike enoslednih motornih vozil.

vir: https://www.avp-rs.si/po-praznikih-in-pocitnicah-pricakujte-zgoscen-promet-vozite-strpno/

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno