Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitikaSlovenijaZdravje

Pfizer je Evropski uniji dolžan kar 10 milijonov cepiv !!

Pfizer v Evropsko unijo še ni dostavil skoraj 10 milijonov odmerkov cepiva COVID 19, ki naj bi ga dobil decembra, so sporočili evropski uradniki, skoraj 30 odstotkov manj od načrtovanega .

Do sredine prejšnjega tedna je Pfizer v Evropsko unijo dostavil 23 milijonov odmerkov cepiva, ki ga je razvil z nemškim podjetjem BioNTech, je dejal evropski uradnik, ki je neposredno vključen v pogajanja z ameriško družbo, poroča Hina.

To je skoraj 10 milijonov odmerkov manj, kot jih je podjetje obljubilo dostaviti do sredine februarja, je dejal še en uradnik, ki je prav tako vključen v pogajanja.

Pfizer teh informacij ni hotel komentirati in pojasnil, da gre za poslovno skrivnost . Tudi Evropska komisija noče komentirati.

Evropski uradniki so sporočili, da je Pfizer obljubil, da bo v sedmih dneh po začetku januarja izdal 3,5 milijona odmerkov cepiva oziroma skupno 21 milijonov odmerkov do sredine februarja.

Začasna zamuda pri dostavi

Sredi januarja je prišlo do začasne zamude pri dostavi, ki je bila večinoma rešena. Toda mnogi odmerki, ki naj bi prispeli decembra, še niso prispeli, so dejali evropski uradniki.

Cepivo Pfizer in BioNTech je bilo v Evropski uniji odobreno za uporabo 21. decembra.

Naslednji dan je BioNTech dejal, da bo Uniji do konca meseca dostavil 12,5 milijona odmerkov. Dostavili so jih skoraj dva milijona, piše Reuters. Gre za primanjkljaj v višini skoraj 30 odstotkov celotnega zneska, obljubljenega za obdobje od decembra do sredine februarja.

En evropski uradnik je dejal, da je podjetje obljubljalo, da bo manjkajoče odmerke dostavilo do konca marca.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa