hranakulinarikaSlovenijaZdravje

Pet čajev za čiščenje organizma

Čaj je tekočina visoke nutritivne vrednosti. Je odličen izvor polifenolov, vitaminov, mineralov, aminokislin in več kot 400 drugih blagodejnih sestavin, od katerih mnoge spodbujajo metabolizem. Zato je tudi odlično sredstvo za hujšanje.

1. Zeleni čaj

Za proizvodnjo zelenega čaja je treba lističe zelo hitro posušiti, da se prepreči fermentacija aktivnih encimov v njih. Daljša ko je fermentacija, večja je količina kofeina. Obenem dolga fermentacija uničuje mnoge najbolj zdravilne sestavine. Zaradi te minimalne obdelave zeleni čaj vsebuje veliko farmakološko aktivnih polifenolov, predvsem katehinov, ki so zaslužni, da se pospešeno topi maščoba. Povečujejo potrošnjo energije, potrebne za prebavo, absorpcijo in metabolizem hrane. Hkrati stimulirajo oksidacijo maščobnega tkiva. Tudi pri prehrani, ki vsebuje veliko maščob, dolgotrajni vnos katehinov zmanjšuje kopičenje maščobnih celic. Študije potrjujejo, da katehini zelenega čaja ovirajo emulgacijo maščob in zmanjšujejo vsrkavanje maščob iz hrane. Zeleni čaj je zelo učinkovit tudi za čiščenje organizma, ker povečuje proizvodnjo ključnih razstrupljevalnih encimov in s tem spodbuja izločanje strupenih snovi iz organizma. Dnevno bi bilo dobro popiti dve ali tri skodelice zelenega čaja, seveda nesladkanega.

2. Čaj oolong

Čaj oolong (drugo ime zanj je čaj wulong) je polfermentirani čaj, ki je pravzaprav vmesna stopnja med črnim in zelenim čajem. Imenujejo ga tudi aromatični sovražnik maščob, ker učinkovito pospešuje presnovo in razgraja maščobe. Tudi pri oolongu so glavni “delavci” katehini, naravni oksidanti. V zadnjem času je bilo opravljenih nekaj raziskav, rezultate je objavil časopis Journal of Medical Investigation, ki so pokazale, da je čaj oolong pri izgorevanju maščob celo bolj učinkovit kot zeleni čaj. Če skodelico čaja spijemo pred obrokom, zmanjša željo po ogljikovih hidratih, ko ga pijemo med obroki, pa pomaga odpraviti željo po prigrizkih. Lističe lahko prelijemo z vročo vodo, še bolje bo, če dve žlički čaja prelijete z litrom mrzle vode, dodate nekaj rezin limone in nekaj lističev mete, potem pa vrč postavite v hladilnik. Osvežilna pijača bo pomagala ob napadih lakote.

3. Hibiskusov čaj

Hibiskus je eden najlepših cvetov tropskih dežel, je prepoznavne rdeče barve in kiselkastega okusa. Vsebuje blagodejne snovi, ki jih cenimo že stoletja. Od nekdaj ga poznajo tudi kot pomagalo pri uravnavanju telesne mase. Hibiskus je bogat vir vitamina C in flavonoidov, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa. Hkrati je diuretik in odpravlja občutek napihnjenosti. Hibiskusov čaj je bogat s snovmi, ki zmanjšujejo absorpcijo sladkorja in maščob.

4. Koprivni čaj

Koprivni čaj danes pogosto uporabljamo kot diuretik pri vnetjih sečil in ob pojavu ledvičnih kamnov, že dolgo pa v ljudskem zdravilstvu velja, da pomaga pri revmatskih težavah. Listje koprive vsebuje veliko klorofila, organskih kislin in mineralnih soli z veliko kalcija, kalija, fosforja in železa. Kopriva čisti kri in odplavlja strupe iz organizma, s tem pa pospešuje proces hujšanja. Pomembno je vedeti, da tega čaja ne priporočajo ljudem, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

5. Lotosov čaj

Lotos je od nekdaj zdravilno sredstvo kitajske in indijske tradicionalne medicine. Vsebuje veliko polifenolov, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Od nekdaj ga uporabljajo kot sredstvo za zniževanje krvnega pritiska, v novejšem času govorijo o njem tudi kot o anti-ageing živilu. Raziskavi, ki jo je pred kratkim objavil časopis Nutrition and Metabolism, je pokazala, da izvleček lotosa odlično zmanjša nalaganje trigliceridov. Shujševalni učinek lotosa, pišejo, naj bi se še okrepil s hkratnih uživanjem L-karnitina. Seveda pa je treba na koncu napisati, da noben čaj od petih, ki v svetu veljajo za najboljše podpornike shujševalnih kur, ni čudežen. Da bi spili dve skodelici čaja dnevno in pričakovali, da se bo maščoba kar topila – slišati je prelepo, da bi bilo res. In tudi ni res. Je pa lahko vsak od naštetih čajev pomagalo pri hujšanju, če pazite na to, kaj pojeste, in obenem poskrbite za pravo mero gibanja.

vir: https://www.seniorji.info/si/zdravo-zivljenje/pet-cajev-za-ciscenje-organizma-10250759

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana