predsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaVeč

Perpetuum Jazzile – svetovna glasbena atrakcija

Perpetuum Jazzile je slovenski pevski zbor, ki izvaja pretežno pop in džez. S svojim značilnim slogom je prava svetovna glasbena atrakcija, saj podobnega zbora ni na svetu. Ta posebna in izvirna skupina bo v času slovenskega predsedovanja Svetu EU nastopila na turneji po evropskih mestih.

Perpetuum Jazzile izvaja tudi skladbo Zdravljica kot ozadje promocijskega videa slovenskega predsedovanja Svetu EU. Režiral ga je mednarodno priznani režiser Mitja Okorn in skupaj z njegovo ustvarjalno ekipo so posneli čisto nov aranžma Prešernove pesnitve, katere sedma kitica je slovenska himna. Tokratni aranžma je poseben tudi zato, ker pevce v ozadju spremlja simfonični orkester. Do zdaj so namreč pevci v zboru vse »posebne učinke« ustvarili s svojimi glasovi.

Perpetuum Jazzile je na svetovni glasbeni zemljevid umestila priredba skladbe Africa, ki jo je pred desetletji izvajala skupina Toto. Priredbo skladbe si je na omrežju Youtube do zdaj ogledalo že skoraj 22 milijonov obiskovalcev te spletne platforme. Za priredbo pesmi Africa so v ansamblu prejeli tudi viktorja (op. p.: slovensko nagrado na področju zabavne industrije) za posebne dosežke.

Perpetuum Jazzile
Skupina Perpetuum Jazzile je glasbena posebnost tudi v svetovnem merilu. ©Perpetuum Jazzile

Skupina Perpetuum Jazzile je glasbena posebnost tudi v svetovnem merilu. Zbor, predhodnica današnjega ansambla, je bil ustanovljen že leta 1983 kot zbor Gaudeamus, leta 1999 pa se je preimenoval v Perpetuum Jazzile. Člani zbora Perpetuum Jazzile vedo, kaj delajo, in to delajo dobro. Obiskovalce koncertov znajo presenetiti in navdušiti, saj njihove nastope spremlja tudi premišljena dramaturgija, ki zaključi celoto, da ne omenjamo številnih svetovnih uspešnic na izvirni zborovski način.

Ker je skupina s svojim slogom neprekosljiva, bo v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU izvedla več nastopov. Na koncertni turneji bo predvidoma nastopila septembra v Berlinu, Lizboni, Budimpešti in Rimu, decembra pa v Bruslju in Strasbourgu, seveda ob predpostavki, da bodo epidemične razmere ugodne. Predvideni so koncerti na lokacijah v središčih mest, namenjeni splošni javnosti in širokim množicam. Skupina se bo predstavila s svojim širokim repertoarjem slovenskih in različnih evropskih skladb. Posebnost zbora je, da nastopa popolnoma brez instrumentalnega ozadja, vse zvočne učinke pa do 50 vrhunskih pevcev ustvari z glasovi.

Natančne dneve in kraje koncertov Perpetuum Jazzile bomo objavili v koledarju.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/perpetuum-jazzile-svetovna-glasbena-atrakcija/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Perpetuum+Jazzile+%u2013+svetovna+glasbena+atrakcija

 

Mogoče vam bo všeč