Gospodarstvoizobraževanjepredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Partnerji slovenskega predsedovanja Svetu EU

Slovenija se je pri izvedbi predsedovanja Svetu EU odločila za partnersko sodelovanje z nekaterimi slovenskimi podjetji in samostojnimi podjetniki.

Izbrali smo partnerje, ki zagotavljajo izdelke in storitve, ki so rezultat slovenskega znanja, so okolju prijazni in povezani z našimi prednostnimi nalogami – od načel krožnega gospodarstva ter tehnološko dovršenih in inovativnih storitev do domače obrti, inovativnih prehranskih izdelkov in telekomunikacijskih rešitev.

Partnerji slovenskega predsedovanja Svetu EU

Trajnostna papirna embalaža iz stebel slovenskega paradižnika in naslovnica iz slovenskega lesa

Glavni partner predsedovanja Slovenije Svetu EU je družba Radeče papir nova, d.o.o., kjer združene generacije lokalnih papirniških mojstrov pri svojem delu uporabljajo sodobne tehnološke dosežke in digitalne procese. Pri izdelavi vseh vrst papirja, izdelkov iz šolskega programa in modularnih tapet si prizadevajo za trajnostni razvoj. Zagotovili so papirno galanterijo slovenskega predsedovanja in tisk darilne knjige receptov, ki ima naslovnico iz slovenskega lesa in je opremljena s posebnim NFC-čipom.

Tudi embalaža daril promocijskih darilnih paketov je iz papirja, in sicer iz stebel slovenskega paradižnika. Izdelali so jo na Inštitutu za celulozo in papir, kjer veliko vlagajo v raziskave odpadnih, neizkoriščenih virov biomase in v razvoj lastnih proizvodov iz lokalno dostopnih virov. Povezujejo interdisciplinarna znanja z razvoj konkurenčnih produktov na osnovi biomase od papirja in papirne embalaže do gradbeništva.

Varna komunikacija

Telekom Slovenije, d. d. je vodilni slovenski ponudnik komunikacijskih rešitev, ki nenehno uvaja nove inovativne tehnologije. V letu 2020 je edini v Sloveniji vzpostavil omrežje pete mobilne generacije (5G). Razvoj komunikacijskih tehnologij gre z roko v roki z varnostnimi rešitvami.

Med predsedovanjem Slovenije Svetu EU bosta svoje storitve partnersko ponudili dve slovenski podjetji, ki sta med vodilnimi na tem področju. Podjetje Biokoda, d.o.o., ki je osredotočeno predvsem na gradnjo varnostne programske opreme, bo dalo v uporabo 700 uporabniških licenc v Biocoded Private Cloud Enterprise. Njihov vodilni izdelek – platforma za varno komunikacijo Biocoded je postala ena najnaprednejših platform za kibernetske obrambne operacije z visokim tveganjem. Zagotavlja najmočnejše možne varnostne ukrepe in je pripravljena na rast in prilagajanje v zapletenih časih kibernetskih groženj.

V podjetju Cifra komunikacijski sistemi, kjer načrtujejo, postavljajo in vzdržujejo varne informacijske in komunikacijske sisteme, se uvrščajo v sam vrh slovenskih podjetij z najdaljšo tradicijo na področju varnih profesionalnih naprav in kriptografske programske opreme. Za predsedovanje bodo ponudili 40 licenc za akreditirano varnostno rešitev Cifra Kripto Proxy, ki jo državni organi uporabljajo za dostop do informacijskega sistema Delegatski portal R.

Podjetje Mediainteractive zagotavlja digitalno orodje MiTeam, ki celovito in na enem mestu združuje najmodernejše rešitve s področja sodelovanja timov in angažiranja skupnosti, informiranja, upravljanja z dokumenti, člani, partnerji in dogodki, video komunikacije, digitalno učenje in pametno digitalno knjižnico vsebin. Pri slovenskem predsedovanju so ga razširili s podporo za več jezikovnih prevajalcev, kanalom tolmačev za znakovni jezik, integracijo multimedijskega studia, notranjim obveščanjem ter interaktivnim učnim centrom za organizatorje in obiskovalce.

Kakovostna pitna voda in brezglutensko pivo

Na sestankih slovenskega predsedovanja v Bruslju se bodo delegati lahko osvežili z vodo in sokovi podjetja Dana. V podjetju, ki je znano tudi po proizvodnji sirupov in žganja, nenehno iščejo nove tehnološke rešitve, uvajajo nove okuse in embalaže, predvsem pa se prilagajajo sodobnemu potrošniku, ki ga zanimata narava in zdravo življenje. Usmerjeni so trajnostno in kljub globalizaciji veliko vlagajo v lokalno skupnost. Na bruseljskih sestankih bo na voljo tudi njihov inovativni izdelek – posebna voda Svetla.

Slovenija se ponaša z izjemno kakovostno pitno vodo. Obiskovalci in delegati jo bodo na srečanjih na Brdu pri Kranju pili iz unikatnih glinenih kozarcev iz črne kamenine in z motivom vaške situle, ki jih je ročno izdelala oblikovalka glinenih izdelkov Polona Zajc. Izdeluje tako tradicionalne glinene izdelke, ki posnemajo starodavno posodje, kot tudi sodobno obarvane avtorske kose.

Izhajajoč iz tisočletne tradicije gojenja ajde so v podjetju dr. Orel kot prvi v Sloveniji  izdelali pivo, narejeno 100-odstotno iz ajde – pivo Dr. Orel. Izdelavo brezglutenskega piva si je zamislil dr. Orel. Ker ajda ni uveljavljena surovina za proizvodnjo piva, so morali korenito spremeniti klasične tehnološke postopke pridelave slada. Kako, ostaja njihova skrivnost. Pri slovenskem predsedovanju sodelujejo s pivom, ki bo na voljo na sprejemih na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU v Bruslju.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/partnerji-slovenskega-predsedovanja-svetu-eu/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Partnerji+slovenskega+predsedovanja+Svetu+EU

 

Mogoče vam bo všeč