TOKYO, JAPAN - AUGUST 24: Flag bearer Dejan Fabcic of Team Slovenia lead his delegation in the parade of athletes during the opening ceremony of the Tokyo 2020 Paralympic Games at the Olympic Stadium on August 24, 2021 in Tokyo, Japan. Photo by Vid Ponikvar / Sportida
OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

Paralimpijske igre v Tokiu so se začele

V Tokiu se danes začenja drugi del olimpijskega športnega poletja. Potem ko so se v začetku avgusta končale olimpijske igre, so se danes na olimpijskem stadionu v japonski prestolnici s slavnostnim odprtjem začele še paralimpijske. Najboljši športniki invalidi na svetu bodo v Tokiu tekmovali do 5. septembra.

Danes je v Tokiu dan za slavnostno odprtje iger. Na stadionu, kjer so 8. avgusta končali olimpijske igre, se nadaljuje športni festival, saj so paralimpijske igre v zadnjih desetletjih postale neločljiv del olimpijskega dogajanja.

Na stadionu so se v mimohodu že predstavile vse sodelujoče ekipe, nato pa je japonski cesar Naruhito igre razglasil za uradno odprte. Ob koncu slovesnosti pa je na zagorel še paralimpijski ogenj.

Med več kot 4500 športniki sodelujejo tudi slovenski, na odprtju je ekipo na stadion v vlogi zastavonoše vodil lokostrelec Dejan Fabčič.

Slovenska ekipa šteje sedem športnikov, ki bodo nastopali v šestih športnih panogah. Predstavljajo mešanico izkušenj in mladosti, med novinci so v ekipi namiznoteniški igralec Luka Trtnik, kolesar Anej Doplihar ter plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, že izkušeni s prejšnjih iger pa so strelca Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek, Fabčič ter atlet Henrik Plank.

Slovensko odpravo vodi dr. Boro Štrumbelj.

vir: https://www.zsis.si/2021/08/24/paralimpijske-igre-v-tokiu-so-se-zacele/

 

Mogoče vam bo všeč