Vir: Politiks.si
LokalnoPolitikaSlovenija

Osumljenec brutalnega napada na snemalca protestov danes pred preiskovalnega sodnika

Osumljenec, ki naj bi na novembrskih nasilnih izgredih huje poškodoval fotoreporterja, je osumljen tudi dveh napadov na policista in napada na novinarja. Policisti so 26-letniku odvzeli prostost, odrejeno mu je bilo pridržanje. Danes ga bodo privedli pred preiskovalnega sodnika, je povedal direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Stanislav Vrečar.

26-letnik je osumljen dveh kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, kaznivega dejanja lahke poškodbe in kaznivega dejanja hude poškodbe, je na novinarski konferenci dejal Vrečar.

Po ugotovitvah policije je namreč najprej od zadaj napadel enega policista in ga brcnil v hrbet, medtem ko je ta policist izvajal postopek z drugim kršiteljem. V drugem primeru pa je v policista vrgel steklenico. Oba policista sta bila lažje poškodovana. Nato je osumljenec brcnil v stojalo in novinarja, ki je padel. Stojalo se je pri tem poškodovalo. Nato je pristopil do naslednjega novinarja in ga od zadaj udaril v hrbet, da je padel po stopnicah. Novinarja je pri tem lažje poškodoval, je naštel Vrečar.

Dodal pa je še, da je osumljenec napadel tudi fotoreporterja, ga brcal po telesu in z roko udarjal v glavo. Fotoreporter je med napadom tudi padel. Napadalec je fotoreporterja huje poškodoval.

V hišni preiskavi pri 26-letniku so v torek poleg predmetov, pomembnih za dokazovanje kaznivih dejanj, našli tudi prepovedano drogo in pripomočke za njeno uživanje. Osumljenega so policisti že v preteklosti obravnavali zaradi nasilnih kaznivih dejanj.

Predpisani kazni za kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja in sodelovanja v skupini, ki uradni osebi prepreči uradno dejanje, sta od treh mesecev do dveh let zaporne kazni. Za napad na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, je zagrožena kazen od šestih mesecev do treh let zapora. Za kaznivo dejanje hujše poškodbe pa do petih let zapora, je navedel Vrečar.

Na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je policija sicer podala tudi kazenske ovadbe proti štirim osebam, ki so osumljene kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Proti štirim osebam so podali ovadbo, ker so osumljene kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta upravlja naloge varnosti. Zoper dve osebi so podali ovadbo za kaznivo dejanje sodelovanja pri kaznivem dejanju preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Pri enem izmed osumljencev so policisti 4. decembra opravili hišno preiskavo. Proti temu osumljencu bodo podali tudi kazensko ovadbo zaradi dejanj, ki naj bi jih storil kot vodja skupine. Ovadili ga bodo zaradi sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in kaznivega dejanja hujskanja k upiranju. V hišni preiskavi so policisti zasegli materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Policisti pa so uvedli tudi 81 prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih. Proti 37 osebam so začeli prekrškovni postopek po zakonu o varstvu javnega reda in miru. Uvedli so osem prekrškovnih postopkov zaradi kršitve zakona o osebni izkaznici. Proti dvema prekrškarjema so uvedli postopka zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih. Začeli pa so tudi tri prekšrkovne postopke zaradi uporabe pirotehnike na javnem shodu.

“Pri navedenih kaznivih dejanjih je pomembno, da so se osumljeni protesta in kasneje izgredov udeležili z očitnim namenom povzročanja nasilja ter izgredov in nikakor ne z namenom mirnega izražanja svojih stališč,” je povedal Vrečar.

Ves čas je potekala intenzivna kriminalistična preiskava. Med preiskavo so policisti zavarovali več kot 70 sledi, ki so jih našli na krajih kaznivih dejanj, in opravili razgovore z več kot 100 osebami, ki bi lahko imele koristne informacije. S 150 osebami so opravili razgovore, da bi pridobili fotografije in videoposnetke. Policisti so pregledali več kot 280 gigabajtov fotografij in posnetkov. Na preiskavi pa dela več kot 70 policistov.

V izgredih je bilo poškodovanih 15 policistov, pet jih je potrebovalo bolniški stalež. Poškodovana sta bila dva občana.

Kriminalistična preiskava še ni zaključena. Ugotavljajo vpletenost še nekaterih drugih oseb, ki so delovali bodisi kot vodje bodisi so izvrševali kazniva dejanja. Pri preiskavi sodeluje tudi okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Avtor: L.S.

Povzete po: politiks.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno