Vir: glasistre.hr
EvropaTurizemzanimivo

Osamljeni božič v domovini Božička

Na skrajno zasneženem severu Finske se obiskovalci navadno zgrinjajo v Božičkov zabaviščni park, iščejo vožnje s sanmi z vlečenimi severnimi jeleni, snežne gradove in srečujejo Božička, ki izpolni želje, letos pa je vse drugače.

Zaradi lanskih potovalnih omejitev zaradi letošnje pandemije v laponskem mestu Rovaniemi ni gneče, vesela božična čudežna dežela pa deluje kot zapuščeno mesto duhov. “Bilo je drugačno in težko leto,” je za AFP povedal Božiček, ko je sedel za zaslonom iz pleksi stekla, vgrajenim v njegovo jamo. Dodal je, da njegovi obiskovalci cenijo, da lahko pozabijo težko leto in uživajo v božičnem veselju.

Tisti, ki ne morejo na Laponsko, lahko še vedno kupijo pogovor z Božičkom na daljavo po ceni 79 evrov za pet minut in ta storitev je postala priljubljena.  “Ljudje me letos najbolj prosijo za srečo, zdravje in nato še malo več sreče,” čeprav si otroci še vedno želijo igrač in iger, pravi.

Od osemdesetih let je mesto Rovaniemi, ki leži približno deset kilometrov južno od polarnega kroga, promovirano kot “pravi” dom Božička. Zahvaljujoč temu je finska Laponska lani privabila rekordnih 2,9 milijona turistov, večinoma iz Evrope in Azije.

Letos pa so obiski padli na pol milijona, večina od začetka leta 2020, preden se je pandemija razvnela.

V svoji jami sta Božiček in njegova vilinka Vanilija kljub pandemiji prebrala nekaj tisoč božičnih pisem, ki so mu jih poslali otroci.

Ali zaprte meje ne bodo povzročile težav pri dostavi vseh teh daril?

“Zate imam čudovite novice,” se zasmeji Božiček, “letos bo spet božič.”

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa