SB Celje ostali brez prvih "poslovnih" možganov.Bo šlo?(foto DePeritorio)
LokalnoSlovenijaZdravje

Odstop Margarete Guček Zakošek: Pobeg, nezmožnost vodenja ali kakšna kalkulacija pred bližajočimi se volitvami? Ali morda vse v enem.

Po dramatičnem prebiranju odstopne izjave direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek, ki je na ponedeljkovi seji sveta zavoda presenetila z odstopom,  je med drugim dejala, da bo kariero nadaljevala v gospodarstvu.  Kje, v poslu svojega moža, ki je baje  v tem doma, celo v najbolj prodorni niši, ekološka  prehrana(kozjansko jabolko) in zdrave izdelke, za vsako mizo.  Bomo videli.

Svetnikom je predlagala sporazumno prekinitev pogodbe med 1. in 15. aprilom, je za STA povedala Guček Zakoškova. Mudi se kaj ne?

Kot so nam danes sporočili iz celjske bolnišnice, bo svet zavoda po seznanitvi z odstopom Guček Zakoškove z mesta direktorice celjske bolnišnice sprožil ustrezne postopke za prenehanje njenega mandata na funkciji direktorice bolnišnice. Svet zavoda bo sprožil tudi postopke za imenovanje novega direktorja. Do prenehanja mandata bo direktorica opravljala svojo funkcijo s polnimi pooblastili. Mandat ji bo prenehal po izvedenem postopku in izteku odpovednega roka.

Pojasnila je, da bi se konec februarja zaključil njen prvotni štiriletni mandat, za katerega je kandidirala januarja leta 2018. Sklep o imenovanju je potem sodišče zaradi nepravilno vodenega postopka v svetu zavoda razveljavilo oktobra leta 2020, pri čemer je sodišče svetu naložilo, da ponovno imenuje direktorja celjske bolnišnice za novo mandatno obdobje, v istem postopku.

Zaradi epidemije covida-19, ki je bila v polnem razmahu na vrhuncu drugega vala, in ciljev, ki jih je bilo še treba doseči, je Guček Zakoškova takrat podala svoje soglasje k ponovnemu imenovanju. Njen dosežek pravzaprav ni imel nobenega blišča in je bil že v samem postopku rasti navzgor je prav očitno »flekast«.  Toliko tega slalomiranja  in komolčkanja ter direktno  na »količke« pusti poškodbe na samozavesti in na samem terenu delovanja,  razritega in grbinastega, v tem primeru v zdravstvu.

Med dosežki svojega mandata je izpostavila začetek nadomestne novogradnje, pospešeno obnovo dotrajane medicinske opreme, sanacijo poslovanja celjske bolnišnice, uvajanje novih programov in obvladovanje epidemije v prvi bojni črti vseh štirih covidnih bolnišnic.

Margareta Guček Zakošek-samo-odstopljena direktorica SB Celje(foto SB Celje)

“Želim si, da celjska bolnišnica ostane razvojno naravnana splošna bolnišnica, ki bo ohranjala status t. i. akademske bolnišnice z razvojem novih programov in storitev, z močnim prostorskim razvojem ter tako obdržala strokovno vrhunskost v slovenskem in širšem prostoru. Upam, da bo država celjski bolnišnici pri tem prizadevanju stala ob strani, kar si bolnišnica, njeni sodelavci in njeni bolniki nedvomno zaslužijo,” je še dejala Guček Zakoškova.

V ponedeljek je potekala 4. redna seja Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje, na kateri je direktorica Margareta Guček Zakošek podala ustno odstopno izjavo. Danes(22.2.2022) bo Svet zavoda na korespondenčni seji obravnaval njen pisni odstop, ki ga je poslala naknadno po seji. O tem bomo nato pisno obvestili resorno pristojno ministrstvo. Do konca izvedbe ustreznih postopkov izbire novega direktorja, bo direktorica opravljala redne posle, je izjavila predsednik Sveta SB Celje, Matevž Jug.

Realnost je malo drugačna. V tem času, je kot se da videti ali zanesljivo izvedeti, iz nekdanje pozitivne ničle iz poslovanja je prišla do ogromne finančne jame, bolj v obliki kraterja, ki sliši  na ime »milijoni«,  ki jih je pritrdil tudi Svet zavoda na ponedeljkovi seji  ko je obravnaval  finančno poslovanje bolnišnice, ki naj bi po poročanju časnika Večer leto 2021 končala z nekaj manj kot štirimi milijoni evrov izgube.  Kar pa ne zajema izgube veliko skritega neuspeha in razlog za morebitni pobeg,  je tudi v tem da je odprla veliko stvari, področij  gradenj in urejanj iz katerih pa ne zna sama priti ven. V tem času se je po svoji lastni »kakofoničnosti«  »razekipirala« , ali bolj povedano, da ne more s svojim pristopom pridobiti prave, globoko načelne, strokovne in na dolge proge moštvene igralce. Dolgoletno delo, predvsem uspešno strokovno in finančno primerno delo je razvrednotila ali v slogu reka, « kot slon v trgovini z porcelanom« ter  pripeljala na izhodišče z negativnim predznakom ali minusom, v poslovanju in v medsebojnih odnosov.

Pas bien, ali ni dobro, za nikogar in ničesar, v ničemer.

Vršilcu dolžnosti strokovnega direktorja Radku Komadini so enoletni mandat, ki mu poteče 11. marca, podaljšali še za tri mesece, do 11. junija, saj se januarja potrjeni strokovni direktor Franc Vindišar, ki je na tem mestu že bil, v bolnišnico vrača, ko se mu bo iztekel mandat državnega sekretarja na zdravstvenem ministrstvu.

Kako bo sestavljena ekipa in ali bo krmaril kdo,  ki zna  vodstvena vesla sukati v različnih okoliščinah, bomo videli.

Vir: VTC&STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno