Dogodki in prireditveGospodarstvokoronavirusSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije – stroške testiranj naj krije država

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije – izjava za javnost:

Številni obrtniki in podjetniki ter njihovi zaposleni opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega pa je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato na stroko in vlado naslovili prošnjo, da sprejme ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi.

»Seveda si vsi v malem gospodarstvu želimo, da ne bo prišlo do novega vala epidemije in da bomo lahko normalno poslovali. Ob tem moramo poudariti, da v storitvenih dejavnostih že sedaj veljajo strogi zaščitni ukrepi, prav tako pa ni nikakršnih dokazov, da bi bile te dejavnosti kadarkoli vir okužb. Zato menimo, da bi morali večkrat tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, saj to predstavlja organizacijsko in finančno breme.

V vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država in ne delodajalec,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh, ki obenem poudarja: »V OZS sicer podpiramo cepljenje, vendar pa delodajalci ne morejo prisiliti svojih zaposlenih, da se cepijo.«

Novi, še strožji ukrepi pri opravljanju dejavnosti pa vse bolj skrbijo tudi frizerje in kozmetike, ki svarijo, da bi lahko zaradi tega prišlo do ponovnega porasta dela na črno v teh dejavnostih. Pri delu na črno pa strogih zaščitnih ukrepov nihče ne upošteva.

V OZS obenem opozarjamo, da mora država enakopravno obravnavati vse dejavnosti. In če država predpiše obvezno testiranje, mora zagotoviti tudi finančna sredstva, kot denimo v šolstvu. Poleg stroškov testiranj pa delodajalci opozarjajo tudi na stroške, ko je delavec zaradi obveznega testiranja odstoten in je torej izključen iz delovnega procesa. Ta strošek delodajalca je namreč še precej višji kot strošek hitrih testov.

Tudi organizacijsko je večkrat tedensko testiranje zaposlenih izjemno zapleteno. V primeru testiranja vsakih 48 ur bi moral namreč zaposlen, ki ima delovnik od ponedeljka do petka, na testiranje že v nedeljo zvečer. Problem nastane, ker izvajalci testov v nedeljo zvečer ne delajo, delavec pa mora biti na delovnem mestu (z negativnim izvidom testa) že ob 7. uri zjutraj. V praksi bo torej nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada ustrezno spremeni in jih naredi bolj življenjske.

Vir: OZS

mib

Mogoče vam bo všeč