Kulturapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Ob začetku slovenskega predsedovanja tradicionalni obisk predstavnikov Evropske komisije in dopisnikov iz Bruslja

Delovni del obiska kolegija komisarjev 1. julija 2021 vključuje dvostransko srečanje predsednika vlade Janeza Janše s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, zasedanje članov slovenske vlade z evropskimi komisarji in skupno delovno kosilo.

Na srečanjih bodo ključne teme razprav prednostne naloge in program slovenskega predsedovanja. Dvostransko srečanje obeh predsednikov bo med drugim namenjeno izvajanju instrumenta za okrevanje “NextGenerationEU”, ki bo pripomogel k odpravi neposredne gospodarske in socialne škode, nastale zaradi pandemije nove koronavirusne bolezni. Pričakuje se pozitivna ocena Evropske komisije glede slovenskega nacionalnega programa za okrevanje in odpornost.

Ob obisku bo predvidoma ob 15.30 novinarska konferenca predsednice Evropske komisije in predsednika slovenske vlade.

Predstavniki Evropske komisije se bodo srečali s predstavniki Državnega zbora, predsednico Evropske komisije in člane pa bo sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Delegacija Evropske komisije bo obisk Slovenije končala z udeležbo na osrednji otvoritveni prireditvi ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Na Blejskem otoku si bodo ogledali krstno uprizoritev baleta Povodni mož v koreografiji Edwarda Cluga in izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Edward Clug se je baletne uprizoritve istoimenske pesnitve enega največjih slovenskih pesnikov Franceta Prešerna lotil s prepoznavno avtorsko poetiko sodobnega baleta in v sodelovanju s svojo stalno ustvarjalno skupino in umetniškimi sopotniki – skladateljem Milkom Lazarjem, scenografom Markom Japljem in kostumografom Leom Kulašem. Baletna predstava skozi dialog s preteklostjo spodbuja sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi in prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja.

V skladu s tradicijo predsedujočih držav bo Slovenija od 30. junija do 3. julija gostila tudi pri EU-institucijah akreditirane dopisnike iz Bruslja. Namen obiska je tujim novinarjem predstaviti program in prednostne naloge predsedovanja. 48 tujih novinarjev se bo srečalo s predsednikom vlade in nekaterimi slovenskimi ministri, se udeležilo novinarske konference ob obisku Evropske komisije v Sloveniji in slavnostne kulturne prireditve na Bledu. V neformalnem turističnem delu pa bodo obiskali Vipavo, prejemnico zlatega znaka “Slovenia Green”, kjer bodo ob različnih aktivnostih spoznavali Slovenijo kot butično, trajnostno in varno turistično deželo.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/ob-zacetku-slovenskega-predsedovanja-tradicionalni-obisk-predstavnikov-evropske-komisije-in-dopisnikov-iz-bruslja/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Ob+za%u010detku+slovenskega+predsedovanja+tradicionalni+obisk+predstavnikov+Evropske+komisije+in+dopisnikov+iz+Bruslja

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura