Uvedba prepovedi izdaje vizumov za vse ruske državljane za vstop v EU(foto Unian)
EvropaPolitikavojna območja

O nujnosti uvedbe vizumov za ruske državljane: “Korak do upora”- OPU je pojasnil, zakaj je treba uvesti vizumske omejitve za Ruse

Zaenkrat  državljane Ruske federacije ne skrbijo poboji Ukrajincev. Mirno hodijo po svetu. Pa ni prav.

“Vojna v Ukrajini traja že  pol leta, a Rusov ne skrbijo poboji naših državljanov in tragedije v Buči, Irpenu in Mariupolu. Šele pogovor o morebitni prepovedi vstopa v EU jih je spodbudil k razmišljanju o odgovornosti. Zato je treba uvesti vizumske omejitve za  vse prebivalce Ruske federacije”.  To pojasnilo je na svoji osebni strani na Twitterju objavil svetovalec vodje OPU(Офиса президента Украины ) urada ukrajinskega predsednika Mykhailo Podolyak.

“Zakaj so potrebne vizumske omejitve za ruske državljane? Pol leta vojne je pokazalo, da jim ni mar za poboje, uničena mesta, jedrsko izsiljevanje, za Bučo ali Mariupol. Le pogovori o izgubi vizumov bi lahko vrnili k zavedanju vojne in odgovornosti . In to je prvi korak k uporu v Rusiji,” je zapisal Podolyak.

Dodam, nujen, da se sploh kaj zgane in premakne znotraj Rusije in zoper samovoljo Putina.

Spomnimo, pet držav je podprlo prepoved izdajanja schengenskih vizumov državljanom Ruske federacije: Estonija, Litva, Češka, Finska in Danska. Prva država na seznamu je že uvedla omejitev vstopa.

V Rusiji se je glede na takšne izjave v zadnjih 2 tednih število vlog za schengenski vizum povečalo za 40%. In uradniki iz Ruske federacije so zagrozili, da se bodo odzvali na prepoved.

Češka, ki predseduje  Svetu Evropske unije, bo državam EU na zasedanju konec avgusta predlagala, naj razmislijo o prekinitvi izdajanja schengenskih vizumov za Ruse. Po mnenju predstavnikov države je to lahko zelo učinkovita sankcija.

Upamo samo,  da se n bo ta zelo tehtna pobuda in zelo verjeten način da se tudi znotraj Rusije premakne, ne razvodeni in spremeni v nasprotje samemu sebi z polno izjemami in še ne vem česa. Čas je pravi za dajanje sprotnih učinkov. Le složnost znotraj EU mora biti.

Vane T. Costa

Vir in foto: unian&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa