Foto: MOC
KulturaLokalnoSlovenija

O Josipu Ipavcu na drugačen način: Šentjurska razstava na Krekovem trgu -Pop art Josip

Letošnje leto je na pobudo občine Šentjur na državni ravni proglašeno za leto skladatelja Josipa Ipavca: 8. februarja namreč mineva okroglih sto let od njegove smrti. Posvečena mu je bila tudi januarska oddaja Opus.

Josip Ipavec, Gustavov sin in Benjaminov nečak, je bil zadnji potomec, ki je deloval tako na medicinskem kot glasbenem področju in bil gotovo najbolje glasbeno izobražen.

Foto: MOC

Leto 2021 je leto dr. Josipa Ipavca, šentjurskega skladatelja in zdravnika. Območna izpostava JSKD Šentjur si že leta prizadeva družino Ipavcev predstaviti mlajšemu občinstvu, pri čemer jim je zdaj pomagal njihov someščan Peter Arlič, profesor na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje. Skupaj so izvedli likovni projekt Pop art Josip.

Umetnost pop arta je v osnovi stil grafičnega oblikovanja in je mladim zelo blizu. Z uporabo te umetnosti so želeli pri mladih spodbuditi domišljijo za izdelavo plakata o dr. Josipu Ipavcu. Odzivnost in kreativna ustvarjalnost dijakov dveh tretjih letnikov je avtorje projekta prijetno  presenetila. Učenci so raziskovali  življenje dr. Josipa Ipavca in nastalo je veliko sporočilnih, barvitih in duhovitih del.  

Foto: MOC

Ker je pop art predvsem sporočilna umetnost, ki najbolje funkcionira na ulici, so dela projekta Pop art Josip po februarski razstavi v Šentjurju zdaj v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje in Mestno občino Celje postavljena tudi na Krekovem trgu v Celju. OI JSKD Šentjur in Mestna občina Celje želita na ta način tudi Celjanom predstaviti skladatelja in obuditi spomin nanj v mestu, kjer je Josip obiskoval višjo gimnazijo in orglal pri šolskih mašah. V Celju je spoznal baritonista dr. Leona Lüleka, ki je njegove samospeve ponesel v svet. Na Krekovem trgu je postavljenih 10 razstavnih panojev z  likovnimi deli celjskih dijakov. Razstavo je oblikoval prof. Peter Arlič. Barvita in zanimiva razstava bo na ogled do 15. aprila 2021.

Če vas le zanese pot slučajno ali namenoma, ustavite se,  poglejte in naprej povejte.  Vedno je treba iskati poti kako približati nekaj kar na »prvo žogo« ni takoj ali sploh ni zanimivo. Če pa izbereš pravilen kanal plasiranja sporočila in sporočilnosti  do njegovih končnih odjemalcev, posebej na one na katere prej nisi mogel računati, je uspeh toliko večji. Tukaj je pripravljavec  zadel »žebljico na glavico«. 

Pridite naokoli, po lastni volji!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura