Gospodarstvopredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaTurizem

O izboljšanju varstva potrošnikov v digitalni dobi in v turizmu

V petek, 24. septembra 2021, se bodo na Brdu pri Kranju sešli ministrice in ministri držav članic Evropske unije, ki so pristojni za varstvo potrošnikov. Srečanje bo vodil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, udeležil se ga bo tudi komisar Didier Reynders.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek

Udeleženci bodo razpravljali o prednostnih nalogah in prihodnjih ukrepih na področju varstva potrošnikov s poudarkom na izboljšanju pravic potrošnikov v digitalni dobi in v turizmu.

Zaradi pandemije COVID-19 se je močno povečala spletna prodaja proizvodov, kar zahteva nujno dodatno zaščito potrošnikov. Pri nakupih na spletu so namreč izpostavljeni novim tveganjem zaradi možne prodaje neskladnih in nevarnih  proizvodov, zlasti na spletnih platformah s sedežem zunaj Evropske unije, kjer je oteženo preverjanje varnosti proizvodov.

Prav tako se na spletu vse pogosteje ponujajo različne vrste novih posojil, ki so za potrošnika lahko zelo draga in tvegana. Zagotovitev visoke stopnje varstva potrošnikov je toliko bolj potrebna pri ranljivejših skupinah, saj njihovi pripadniki pogosto nimajo niti znanja niti izkušenj o digitalnih orodjih, zato so še hitreje lahko žrtve morebitnih zlorab spletnih ponudnikov oziroma platform.

Pandemija COVID-19 je tudi otežila zagotavljanje pravic potrošnikov v turizmu, in sicer do vračila denarja za vplačana potovanja. Turistična podjetja in organizatorji potovanj so ob pojavu pandemije potrošnikom z zamudo začeli vračati plačila ali pa jih sploh niso bili zmožni vračati.

Namen srečanja je pridobitev mnenj držav članic Evropske unije o predlogu Direktive o potrošniških kreditih in predlogu Uredbe o splošni varnosti proizvodov ter ugotoviti, kako izboljšati varstvo potrošnikov na področju turizma in potovanj.

»Trdno verjamem, da je razprava korak na poti k boljši ureditvi zakonodaje in s tem povečanju varstva potrošnikov za prihodnje obdobje in naše naslednje generacije,« je o prihajajočem srečanju povedal minister Zdravko Počivalšek.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/o-izboljsanju-varstva-potrosnikov-v-digitalni-dobi-in-v-turizmu/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=O+izbolj%u0161anju+varstva+potro%u0161nikov+v+digitalni+dobi+in+v+turizmu

 

Mogoče vam bo všeč