Tako in na takšen način bi moralo biti urejeno foto MOC
KulturaLokalnoZdravje

(Nujno) V Celju občanke in občane pozivajo k odgovornemu in higieničnemu ravnanju. Počistijo naj za svojimi pasjimi ljubljenčki, v nasprotnem jih bodo občinski redarji tudi oglobili.Kakopak?

 Ali ni to nekaj povsem normalnega da ko greš ven z hišnim ljubljenčkom ven, da si tudi zunaj odgovoren in vesten. Po temu pozivu sodeč je  nekaterim odgovornost, čistoča in red na javnih površinah »španska« vas. Za primerne službe pa tudi sama občina so   lastnike psov že večkrat prosili, da v urbanem okolju počistijo iztrebke in tako pripomorejo k čistemu in urejenemu mestu, se je v zadnjem času stanje na tem področju znova poslabšalo. Mnogi občani so nezadovoljni, ker med sprehodom opažajo, da po zelenicah, sprehajalnih poteh in tudi po mestnih ulicah ležijo pasji iztrebki. Neodgovorno ravnanje nekaterih lastnikov psov je nedopustno, zato bo mestno redarstvo poostrilo nadzor. Če lastnik psa kljub opozorilu ne bo počistil iztrebkov, mu bo mestni redar izrekel globo v višini 80 evrov.

 

V mestu je  na različnih koncih okoli 80 košev za pasje iztrebke, ki jih družba Simbio redno prazni in predaja v mehansko-biološko obdelavo. Ker je pobiranje pasjih iztrebkov nujno potrebno iz higienskega in okoljevarstvenega vidika, lastnike psov znova pozivajo, da ravnajo odgovorno do ostalih ljudi in okolja.

Neodgorno in nezdravo ravnanje, meni bralec Jaka R., celo s strani pomembnih oseb ali se imajo za takšne

Puščanje teh iztrebkov vnemar je nevarno  zaradi izredno veliko bakterij, parazitov in glist, ki so škodljivi za ostale pse in tudi ljudi, zlasti za otroke in tiste, ki imajo oslabljen imunski sistem. Poleg tega pasji iztrebki onesnažujejo zemljo s patogenimi klicami. Prav tako je nedopustno, da so fasade zgradb v starem mestnem jedru, kandelabri in tlakovci onesnaženi s pasjim urinom. Javno podjetje Simbio urin spira s tlakov in kandelabrov, s fasad pa ga ne more.

 

V zadnjem času se je v našem mestu razširil tudi vandalizem. To ne more biti izgovor na trenutni čas epidemije in iz to izzvanih stisk in frustracij.  Neznanci  načrtno uničujejo koše za odpadke in jih mečejo v Savinjo, znašajo se tudi nad kolesi iz sistema KolesCE. S svojim ravnanjem povzročajo veliko škodo. Namerno uničevanje javne lastnine in kakršnokoli obliko vandalizma strogo obsojajo. V sodelovanju s policijo bo potrebno  storiti vse, kar je v  moči občine, da bodo tovrstna početja  ustavljena.
Kdor to počne z očitnim namenom oškodovanja javne lastnine in kaziti  podobo mesta z razbijaštvom in devastacijo predmetov, poslopij in  fasad,  je poleg ogorčenja in obsojanja  vreden tudi konkretne sankcije.

Nič drugače!

Vane T. Costa

Foto:  splet

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura