Dogodki in prireditveSlovenijaV fokusu

Novoletna poslanica predsednice republike Nataše Pirc Musar

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je državljankam in državljanom, prebivalkam in prebivalcem Slovenije ter rojakom v zamejstvu in po svetu voščila ob novem letu.

 

Drage državljanke in državljani, prebivalke in prebivalci Slovenije, rojaki v zamejstvu in po svetu.

Leto 2022 je bilo leto solidarnosti. Leto aktivnih državljank in državljanov, poguma in boja za pravičnost. Bilo je leto športnih uspehov, prebojev v znanosti, medicini in odličnosti v kulturi. Leto, ko smo v Sloveniji ženske skočile daleč in splezale visoko. Najprej Urša Bogataj in Janja Garnbret, za njimi ženske v politiki. In bilo je leto tihih porazov in odhodov.

Letos nas je zapustil veliki Boris Pahor, človek, ki je videl največje strahote 20. stoletja in pred njimi svaril v 21. stoletju. A so ga številni preslišali. Premnogi so letos premladi umirali zaradi vojn in nasilja ne le na vzhodu Evrope, tudi drugod po svetu.

Leto 2022 je bilo leto, ko je narava spet pokazala svojo moč. Suša in požari, ki so divjali na Krasu, so prinesli strah pred mogočnostjo naravnih nesreč in ponos ob odzivu prostovoljnih gasilcev in gasilk, prebivalk in prebivalcev Slovenije. Požar na Krasu je uničil rastje na Krasu, a prinesel spoznanje, da v vsakemu od nas lahko zraste nekaj velikega. Spoznanje, kako solidarni in srčni smo. Prinesel spoznanje o velikem srcu v sicer geografsko majhni državi.

Humanitarka Anita Ogulin, ki je pomagala tolikim otrokom iz ranljivih družin, je pred časom dejala: “Ne vem, če se kot družba zavedamo, da vse, kar vlagamo v sočloveka, on vrne ne le enkrat, trikrat, večkrat. In dodala. Ozirati se je treba okoli sebe in treba je biti sočuten in solidaren. Če tega ne zmoremo, naj vsaj ne sodimo.”

Ponosna sem na Slovenijo gasilcev in gasilk, prostovoljcev in prostovoljk, srčnih zdravstvenih delavcev in negovalk, izjemnih inovatorjev in podjetnikov, vrhunskih znanstvenic in znanstvenikov, sijajnih umetnic in umetnikov, športnic in športnikov, ki nam vedno znova prinašajo veselje.

In ponosna sem na vse tiste prebivalke in prebivalce, ki se ozirajo, nesebično pomagajo ranljivejšim in ne sodijo.

Državljankam in državljanom, prebivalkam in prebivalcem Slovenije želim, da bi bilo leto 2023 svetlo leto. Leto pozitivizma, zdravja, veselja in prijaznosti. Srečno!

00:00
vir: https://www.up-rs.si/sl/objave/novoletna-poslanica-predsednice-republike-natase-pirc-musar/

Mogoče vam bo všeč