promettehnologijaVečzanimivozgodovinaŽivljenje

NOVA KNJIGA ZA LJUBITELJE ŽELEZNICE – LJUBLJENA PARNA LOKOMOTIVA

Parna lokomotiva je najbolj občudovan stroj v vsej zgodovini  tehnološke civilizacije. Je izdelek človeške inovativnosti in svobodnega duha. Je stroj, ki je obrnjen navzven in je mogoče nazorno videti njegovo delovanje. Moč pare so poznali že v antiki stari Grki. Izdelali so prve preproste naprave. A preteči je moralo okoli 1.700 let, da so se te naprave razvile in postale uporabne za pogon lokomotiv.

Knjiga LJUBLJENA PARNA LOKOMOTIVA, avtorjev Marka Koširja in Mladena Bogića, najprej opiše ta razvoj, od začetkov uporabe pare do prvih parnih strojev. Sledi prikaz razvoja in tehnoloških inovacij pri izgradnji parnih lokomotiv ter doseganje njihovih hitrostnih rekordov. Vsebuje poglavje, ki pojasnjuje osnovne tehnološke pojme in naprave za lažje razumevanje delovanja teh čudovitih strojev. Prav tako je celovito prikazano, kaj se je s parnimi lokomotivami dogajalo v Sloveniji. Ob koncu je zapisano, kje je mogoče pri nas še vedno občudovati neverjetne muzejske primerke premikajočih se parnih strojev – lokomotiv.

Med ljubitelji železnic najbolj priljubljeni parni lokomotivi 06-018 in 03-002 fotografirani pred kurilnico na postaji Pula. Lokomotive serije 03 so po slovenskih tirih vlekle predvsem potniške vlake, tiste serije 06 pa tovorne.

V reviji Nova proga, ki jo izdajajo pri Slovenskih železnicah, je v junijski številki 2021 recenzent dr. Josip Orbanić zapisal, da s to knjigo poravnavajo avtorji dolg novim ljubiteljem železnice, saj je parna vleka že odšla v zgodovino. Pravi, da je knjiga darilo sedanji in prihodnjim generacijam, da bodo lahko bolje razumeli parno lokomotivo kot edinstveno tehnično in človeško stvaritev, ki je izoblikovala sodobni svet.

Recenzent Samo Rugelj pa je v junijski številki revije Bukla zapisal, da je to referenčno delo s področja železnice in je napisano s strastjo do obravnavane tematike.

Lokomotiva LNER razred A4 4468 iz Velike Britanije je nosilka največjega hitrostnega rekorda za parne lokomotive, ki znaša 202,6 km/h. Dosegla ga je 03. 07. 1938. Pred lokomotivo, ki so jo v čast poimenovali po njem, stoji sir Nigel Gresley, njen konstrukter.

Knjigo je založil založnik PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p. iz Maribora in jo je mogoče naročiti na internetni strani http://proandy-sp.si/ljubljena-parna-lok.html. Knjiga, velikosti 16 x 23 cm, obsega 430 strani besedila, barvnih fotografij in preglednic, stane 30,00€.

Opomba: Slika na naslovnici knjige: SŽ 06-018 (foto Mladen Bogić)

Mogoče vam bo všeč

Več v:promet