Poročali o tem, da je Zlatan Čordić izgubil status samozaposlenega v kulturi, s tem pa tudi nekatere, s statusom povezane privilegije. A sedaj ga čaka nova kazenska ovadba, piše portal Nova24TV.

Grozil uslužbenki ministrstva

V odločbi ministrstva za kulturo so svojo potezo obrazložili s pojasnilom, da je Zlatko v zadnjem letu bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti. 

Čordić je na ministrstvu od vratarja zahteval, naj pokliče uslužbenko, njej pa je na začetku pogovora povedal, da jo snema za neko obveščevalno agencijo. Ker mu novinarski poklic ni šel najbolje od rok, se je sedaj očitno vživel v vlogo tajnega agenta. “Potem so bile psovke, grozil mi je in potem je prekinil brez besed in to je bilo vse. Osebno se nisva nič pogovarjala, le on je imel svoj monolog” je pojasnila uslužbenka na Ministrstvu za kulturo. Padale pa so tudi konkretne grožnje: “Ob koncu pogovora mi je zagrozil, naj se v naslednjih dneh pazim, kako bom ponoči lahko spala. In potem je prekinil. Več kot četrt stoletja že delam na ministrstvu, pa se še nikoli ni zgodilo kaj takega,” je dejala in priznala, da je bila po incidentu resnično prestrašena. “Nisem mogla verjeti, da se lahko v Sloveniji, ki je sicer mirna država, lahko kaj takega zgodi, točno ob dvanajsti uri, sredi belega dneva,” je še dodala šokirana uslužbenka, ki je želela ostati anonimna. “Ja bojim se. Strah me je,” je bila iskrena. Zoper njega je, po besedah Damjana Damjanoviča, vložila kazensko ovadbo.

Vendar pa so v Zlatkovem primeru podatki na Ajpesu razkrili, da ima Čordić kot samostojni podjetnik že od leta 2016 registrirano društvo Svet je lep, ki je pravno-formalno gospodarski subjekt, na račun katerega je do danes dobil že več kot 42 tisoč evrov prilivov, in sicer v največji meri s strani mestne občine Ljubljana in javne RTV Slovenija. Tako do statusa samozaposlenega v kulturi Čordić po zakonu sploh ni bil upravičen. Sedaj bo ministrstvo od Zlatka moralo zahtevati še povračilo denarja za pretekla štiri leta. Poleg tega mu sedaj grozi še ena kazenska ovadba, poleg tiste, katero je podal Milan Krek.

Je pred Zlatanom Čordićem v bistvu sploh še kdo varen?

D.K.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura