Jedrska elektrarna Černobil(Foto Wikipedia)
EvropaSlovenijaV fokusu

Nevarne ruske »igre«: Izguba električnega napajanja za jedrske objekte v Černobilu. Dizelski agregati imajo gorivo samo za 48 ur. Potem začnejo uhajati izpusti v okolje.

V sredo 9. 3. 2022 so bili preko sistema nujnega obveščanja ob izrednih dogodkih Mednarodne agencije za atomsko energijo obveščeni, da je izpadel 750 kV daljnovod Kijev – Černobil, ki je v trenutnih vojnih razmerah v Ukrajini bil edini zunanji vir električnega napajanja za jedrske objekte v Černobilu.

Električno napajanje, ki je potrebno za zagotavljanje hlajenja bazena z izrabljenim gorivom, je sedaj zagotovljeno z dizel generatorji, ki imajo goriva za 48 ur obratovanja. Trenutno ni podatkov, zakaj je daljnovod izpadel in kdaj bi lahko ponovno začel obratovati. Poleg tega tudi ni podatkov, ali je možno dobaviti dodatno dizel gorivo za pogon dizel agregatov.

Glede na trenutno znane podatke ocenjujemo, da tudi ob dolgotrajnejši izgubi električnega napajanja ne bi prišlo do znatnih izpustov v okolje. Kot člani Združenja zahodno-evropskih jedrskih regulatorjev (angleško Western European Nuclear Regulators’ Association – WENRA) sodelujemo pri pripravi podrobnejše strokovne ocene morebitnih posledic, ki bi lahko sledile popolni izgubi električnega napajanja.

Morebitna nesreča v bazenu z izrabljenim gorivom v Černobilu ne bi imela daljnosežnega vpliva, posebej pa ne bi bilo nevarnosti za Slovenijo. To na nikakor ne pomeni da smo popolnoma brezskrbni.  Černobil je že trinajst dni pod  nadzorom ruskih sil. Ali je to nova partija »nuklearnega« pokra, ki “tzar” si jo ne sme privoščiti,  rajši ne špekuliramo. Damokljev meč »Černobila« je vsekakor nad glavami ljudi in v glavah  kot »neizbrisen« spomin.

Zunanji minister Ukrajine,  Dmitro Kuleba je Rusijo  pozval, naj privoli v prekinitev ognja na območju, da bi omogočili nujna popravila v nuklearki. Več kot 200 zaposlenih medtem ostaja ujetih v nuklearki Černobil in delajo že nepretrgano 13 dni, odkar so nadzor prevzele ruske okupacijske sile. Iz agencije so sporočili, da se razmere za zaposlene slabšajo  v več ozirih.

Čeprav nuklearka od nesreče leta 1986 ne deluje več, je tam še vedno zaposlenih več kot 2000 ljudi, ki zagotavljajo, da ne pride do nove katastrofe.

V Zaporožju kjer je  se nahaja največja nuklearka v Ukrajini in je tudi pod ruskim nadzorom, je stanje stabilno in delujeta dva od šestih reaktorjev.  Do kdaj?

Dogodek spremlja strokovna skupina Uprave za jedrsko varnost, ki bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju

Za samo Slovenijo uhajanje izpustov iz nekdanje nuklearke v okolje naj ne bilo posebej nevarno. To pa še zdaleč nas ne pustiti in puščati ravnodušne in brezskrbne.

Vir: VTC&STA&URSJV

foto:Wikipedia

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa