Netanjahujev govor v Knesetu: foto Getty Images
SlovenijaSvetvojna območja

Netanjahu: Vojna na območju Gaze še zdaleč ni končana in bo trajala še lep čas.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponedeljek  dejal, da vojna na območju Gaze “ni niti blizu konca” in da “bo trajala dolgo”. To pomeni, da v kolikor se želi na tem območju vzpostaviti mir,  je potrebno še veliko postoriti za realno platformo na kateri bo moral biti mir prioriteta. Zaenkrat ob takšni prisotnosti Hamasa in njihovega načina dojemanja »rešitve« česarkoli ne bo mogoče.

Netanjahu je  prav tako zavrnil kot “lažne medijske špekulacije, da bi se njegova vlada morda nehala boriti proti islamističnemu Hamasu”. Dokler  bo militantno islamističen in teroristično razdiralen in uničujoč, to ni mogoče.

»Ne bomo se ustavili. Borimo se naprej in v prihodnjih dneh bomo naše boje še stopnjevali. Toda vojna bo trajala dolgo in še zdaleč ni konca,” je dejal Netanjahu, ko je nagovoril poslance svoje stranke Likud v knesetu.

Terorizem ni pot do miru!

Izraelski premier je napovedal, da bo Izrael v prihodnjih dneh razširil svojo kopensko ofenzivo na območje Gaze, kljub mednarodnim prizadevanjem za ustavitev spopadov.

Netanjahu je to napovedal po vrnitvi z obiska izraelskih vojakov na območju Gaze, kmalu potem, ko je Egipt predstavil ambiciozen predlog za končanje vojne med Izraelom in Hamasom.

Sočasno s koncem  ko je Egipt predstavil ta predlog,  so ga  s strani Hamasa in njegovega zaveznika Islamski džihad že zavrnili kot predlog o opustitvi nadzora nad območjem Gaze v zameno za trajno prekinitev ognja.

Na določen način Hamas obsoja lastno ljudstvo na  vojno, nemire in bedo. Le čas potrebujejo Arabci iz Gaze, da dojamejo zoper koga se v resnici lahko borijo.

Vane  T. Costa

foto: Gettty images

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija