Foto: Jure Hictaler
LokalnoSlovenijaV fokusuŽivljenje

Nesebičnost in predanost poslanstvu: »V treh dneh sem spal 4 ure in to bi spet ponovil!«

Tako kot se je marsikdo odzval na klic h gašenju požara na Krasu, so se tudi gasilci,  ki delajo v Cinkarni Celje, preko svojih matičnih prostovoljnih društev udeležili tega. Brez pomisleka.

 Cinkarniški gasilci so se po gašenju obsežnega požara na Krasu vrnili domov. Mnogi med njimi zdaj koristijo zasluženi letni dopust, drugi so se vrnili v službo. Nihče niti za trenutek ni pomislil, da se gašenja ne bi udeležil. Čeprav so bili nekateri zaposleni na požarišču tudi ves teden, podjetje tovrstno prostovoljno dejavnost spodbuja in sodelavcem za nesebično pomoč izreka globoko spoštovanje.

V Cinkarni Celje deluje poklicna enota gasilcev 24/7, mnogi zaposleni pa so prostovoljni gasilci. Oboji, zaposleni v Celju in v PE Kemija Mozirje, so se gašenja udeležili preko svojih matičnih gasilskih društev: »V treh dneh sem spal 4 ure. Prvo noč sem bil pokonci zaradi adrenalina pred odhodom, treba je bilo zbrati opremo, pripraviti vozila, … Gašenje je bilo zelo zahtevno, a enostavno ne bi mogel od daleč samo gledati, kako gori, jaz pa ne bi pomagal. K sreči imamo službe, kjer delodajalec razume naše delo in lahko vedno zapustimo delovno mesto ob takšnih izrednih razmerah,« je povedal prostovoljni gasilec, zaposlen v PE Titanov dioksid, Jure Hictaler.

Foto: Gregor Fras

»Pomagali smo, kamor so nas razporedili. Ves čas so nas strokovnjaki opozarjali, naj pazimo, kje hodimo, saj je teren poln različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, nekajkrat je okoli nas res eksplodiralo. Na najbolj odročna mesta smo na hrbtih nosili po 20 litrov vode in gasili manjše požare, ki jih z avtomobili nismo dosegli, a je odtehtala velika hvaležnost, ki so nam jo izkazovali domačini,« je povedal poklicni gasilec PGE Cinkarna Celje Dejan Kolšek.

Cinkarna Celje sicer goji dolgo tradicijo pozitivnega odnosa do gasilstva. V njej gasilci v različnih oblikah delujejo od leta 1938, ko je vzpostavila delovanje prvih gasilskih trojk:

»Našim gasilcem se želimo zahvaliti za vso opravljeno delo na terenu v težkih razmerah. To so ljudje, ki so vedno pripravljeni nesebično pomagati, delujejo odgovorno in so predani timu. V vsaki situaciji se znajo prisebno odzvati, sodelujejo lahko pri zagotavljanju požarne varnosti v podjetju, zato je prav, da svoje poslanstvo opravljajo tudi, ko jih potrebujejo drugi,« je razloge za podporo gasilcem pojasnil predsednik Uprave Cinkarne Celje Aleš Skok.

Gasilci s predsednikom Uprave Alešem Skokom v Celju

Podjetje v prostovoljnih gasilcih vidi pomembno oporo poklicnim gasilcem, ki med drugim skrbijo za izvajanje požarno-varnostnih ukrepov v podjetju in rednih vaj evakuacije v podjetju, zato bo njihove aktivnosti še naprej podpiralo.

Tudi klima v družbi ostaja še naprej naklonjena vsem tistim ki svoj del poslanstva opravljajo na področju gasilstva.  Četudi družba mora opraviti neke korekcije v odnosu do samih gasilcev, oni ostajajo kot vedno  na svoji strani poslanstva. Ali kot pravi nek rek iz preteklosti, rahlo parafraziran: «Ne glede kdo je na oblasti, gasilec bo vedno tu,  na razpolago in pripravljen.«

Vedno pripravljeni!

Vane T. Costa

Vir: cinkarnacelje&vtc

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno