Vir: Avaz. ba
Evropa

Nekdanji avstrijski finančni minister je bil obsojen na osem let zapora

Nekdanji avstrijski finančni minister Karl-Heinz Grasser je bil zaradi vloge v korupcijskem škandalu obsojen na osem let zapora. Graser je bil v pogodbi o prodaji na tisoče stanovanj v javni lasti obtožen poneverbe, sprejemanja podkupnin in ponarejanja dokazov.

Dunajsko sodišče je razsodilo, da je Graser sodeloval pri sprejemanju in dajanju podkupnin v vrednosti več kot devet milijonov evrov. Graser je krivdo zanikal in napovedal pritožbo.

Leta 2000 je bil Graser najmlajši finančni minister v zgodovini države. V zadevi je sodelovalo 14 obdolžencev, obtoženih številnih obtožb, vključno s pranjem denarja, prevaro in ponarejanjem dokazov, poroča BBC.

Sodišče je navedlo, da sta Graser in posrednik informacije o ponudbi posredovala med postopkom privatizacije 60.000 stanovanj.

Konzorcij je stanovanja kupil za 961 milijonov evrov, tri leta pozneje pa so jih ocenili na dvakrat večji znesek. Po navedbah sodišča so zmagovalni ponudniki nekdanjemu generalnemu sekretarju Avstrijske svobodne stranke Walterju Meischbergerju in lobistu Petru Hohegerju plačali en odstotek kupnine, 9,6 milijona evrov.

Oba sta bila obsojena na zaporno kazen.

Ta denar je bil kasneje razdeljen na tri bančne račune v Lihtenštajnu.

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa