Dogodki in prireditveSlovenijaTurizem

Nagovor direktorice STO- slovenske turistične organizacije mag. Maje Pak

Leto, ko se je vse spremenilo…

Spoštovani kolegi, kolegice!

Izteka se leto, ko se je vse spremenilo. Leto, ki je povzročilo, da nič več ne bo tako, kot je bilo. Leto, ki ga je zaznamovala najgloblja zdravstvena, gospodarska in družbena kriza po drugi svetovni vojni. Kako globoke bodo v resnici posledice krize in kako močno se bo spremenilo naše življenje, v tem trenutku ne vemo.

Turizem je panoga, ki jo je pandemija najbolj prizadela. Potovanja so zastala, hoteli so zaprti, letala so ostala na tleh. Vedno več ljudi je brez dela, vedno več ponudnikov na robu preživetja.

Če v tem prazničnem času skušamo narediti refleksijo in ugotoviti, kaj lahko v tem koronskem letu vendarle opredelimo kot dobropotem so to zagotovo spoznanja, ki naj služijo kot razmislek za spremembe in delo v prihodnjih dneh, mesecih, letu.

Prvič: RADIKALNE SPREMEMBE SO MOŽNE. Možno jih je izvesti zelo hitro in na vseh področjih. Pandemija je pokazala pot naprej s tem, da je močno vzodbudila razvoj inovacij, podprtih z bliskovitim razvojem novih tehnologij in nas tako »vrgla« iz predvidljivega ravnanja. Čez noč so nastajale digitalne rešitve in platforme namenjene prodaji, čez noč smo začeli učinkovito poslovati od doma. Digitalizacija spodbuja inovacije na vseh področjih. Zato je čas za digitalno transformacijo slovenskega turizma in uvedbo novih tehnologij v poslovanje turističnih podjetij, destinacij in trženje.

Drugič: PODNEBJE SMO USODNO SPREMENILI. V času karantene smo lahko opazovali modro nebo nad Pekingom in ribe v beneškem kanalu. Podobe planeta, ki je zadihal za sekundo, so pomembno opozorilo industriji in potrošništvu, da je zadnji čas za trajnostno transformacijo s ciljem zmanjšanja ogljičnega odtisa. COVID-19 je globalni disruptor, ki je poglobil zavedanje o posledicah podnebnih sprememb in spoznanje, da smo zares prišli do roba. Tudi turizem je povzročitelj podnebnih sprememb, zato ja čas za pospešeno nadaljevanje trajnostne transformacije slovenskega turizma. Z našim pristopom sistematičnega trajnostnega razvoja smo pritegnili pozornosti globalnih medijev in prav to je sedaj naša prednost, na kateri bomo gradili pot do okrevanja.

Tretjič: VEDENJE POTROŠNIKOV SE DRASTIČNO SPREMINJA. Pandemija je v ospredje postavila spoznanje, da življenje ni namenjeno kopičenju materialnega. V ospredje je postavila nematerialne vrednote in dodobra pretresla navade potrošnikov. Potovalne namere so se že in se še bodo močno spremenile, potovanja bodo bolj poglobljena z več interakcije z lokalno skupnostjo. V slovenskem turizmu smo gradili na butičnosti, individualnem pristopu, potovanju z namenom in to je naš kapital, s katerim bomo lažje povrnili zaupanje turistov.

Četrtič: VERIGA JE TRDNA, KOLIKOR JE TRDEN NAJŠIBKEJŠI ČLEN. Pandemija je jasno pokazala na družbeno neenakost, ranljive skupine in ekstremno revščino, ki otežuje zajezitev virusa. Zaradi močne krize, v kateri se je znašel turizem, so prizadete številne s turizmom povezane dejavnosti in 200 milijonov delovnih mest. Pandemija je opozorila na izjemni pomen turizma kot panoge, ki s svojimi učinki prispeva k gospodarski rasti, zmanjšanju neenakosti in povečanju družbene blaginje, zato je treba zagotoviti pogoje za njegov učinkovit ponovni zagon in okrevanje.

Petič: SKUPAJ BOMO ZMAGALI. Tudi ta kriza bo minila in luč na koncu tunela je. Na Dnevih slovenskega turizma smo si bili enotni, da bodo zmagovalci tisti, ki se bodo najhitreje prilagodili novim razmeram in delali povezano. V preteklih letih smo se poenotili v viziji slovenskega turizma in dokazali, da znamo sodelovati. Imamo dobre osnove v poziciji Slovenije kot butične, zelene destinacije in srčne ljudi. Od izbruha pandemije smo vseskozi ostali v stiku z našimi gosti in jih spodbujali k sanjarjenju o Sloveniji. Kmalu bo čas, da jih ponovno povabimo v našo deželo in navdušimo z varnimi in atraktivnimi doživetji!

Spoštovani kolegi, kolegice. Ob koncu leta se vam iskreno zahvaljujem za sodelovanje pri oblikovanju skupne zgodbe slovenskega turizma.

Želim, da bomo v letu, ko se je vse spremenilo, prepoznali priložnosti za spremembe na bolje in našli moč za njihovo uresničitev.

Želim vam veliko zdravja, veliko razmislekov izven okvirjev in veliko optimizma.

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/14841-aktualne-informacije-o-ukrepih-za-blazitev-vpliva-in-siritve-koronavirusa-na-slovenski-turizem?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=sto_objava

mib

 

 

Mogoče vam bo všeč