Vir: Avaz.ba
PolitikaSvettehnologija

Na vojaški paradi je Severna Koreja predstavila novo raketo

Severna Koreja je na vojaški paradi v četrtek zvečer predstavila novo balistično raketo, ki jo je izstrelila s podmornico, poročajo državni mediji, poroča Al Jazeera English. 

S tem se je končal politični kongres, na katerem je vodja Kim Jong-un obljubil, da bo okrepil vojaško moč države. Oblečena v črn usnjen plašč, rokavice in krzneni klobuk, se je Kim nasmihal in mahal ob paradi na osvetljenem trgu Kim Il Sung. 

Najmočnejše orožje na svetu, balistične rakete, izstreljene s podmornice, so ena za drugo vstopale na trg in močno pokazale moč revolucionarnih oboroženih sil, «je poročala državna agencija KCNA. Fotografije, ki so jih objavili državni mediji, prikazujejo rakete SLBM z imenom Pukguksong-5, ki potencialno predstavljajo nadgradnjo raket Pukguksong-4, ki so bile predstavljene oktobra na večji vojaški paradi. 

“Nova raketa je zagotovo dosti močnejša, kot prejšnji model,” je na Twitterju povedal Michael Duitsman, raziskovalec v Kalifornijskem centru za neprofitne študije (CNS). 

V nasprotju z oktobrsko parado ta ne prikazuje največjih medcelinskih balističnih raket, za katere se domneva, da lahko spustijo jedrsko bojno glavo kjer koli v ZDA. Parada sama ne bi smela biti provokacija, ampak zaskrbljujoč znak prednostnih nalog Pjongčanga, pravi Leif-Eric Easley, profesor na univerzi Ewha v Seulu.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika