Vir: Avaz.ba
EvropaKultura

Na včerajšnji dan je umrl glasbeni genij: To so manj znana dejstva o Mozartu

Na včerajšnji dan, 5. decembra 1791, je umrl Wolfgang Amadeus Mozart, eden največjih skladateljev vseh časov.

Pri petih letih je začel prirejati koncerte. Rodil se je 27. januarja 1756 v Salzburgu. Njegov oče Leopold Mozart je bil njegov učitelj in vodja. Poleg mladega Wolfganga je poučeval tudi sestro Marijo Anno, imenovano Nannerl, s katero je imel Mozart skrivni jezik.

Papež Klement XIV. Je leta 1770 Mozarta razglasil za viteza reda zlate ostroge. Bil je zidar(mednarodno bratsko društvo), privlačili so ga masonski ideali bratstva in človekoljubja. Prijateljeval je s Haydnom, ki mu je posvetil šest svojih kvartetov.

Nekatera njegova najbolj znana dela so: “Te Deum”, “Ave verum corpus” in opere “Figarova praznik”, “Don Giovanni” in “Čarobna piščal”.

Nekaj ​​zanimivosti o Wolfgangu Amadeusu Mozartu.

  1. Mozartovo polno ime je bilo Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Gottlich Sigismundus Mozart, njegov vzdevek pa Wolfie.
  2. Igrati čembalo se je naučil pri treh letih.
  3. Prvo simfonijo je napisal pri osmih letih, prvi veliki koncert – »Brevisov koncert v G-duru« je napisal le pri 12 letih, prvo opero pa je napisal – »Mitridat, kralj Ponta« (italijansko: Mitridate, Re di Ponto). s 14 leti.
  4. Polovico svojih simfonij je napisal med 8. in 19. letom.
  5. Glasbo je lahko posnel brez napak že po enem poslušanju.
  6. Medtem ko je kot deček nastopal na Dunaju pred cesarico Marijo Terezijo, je zaprosil Marijo Antoinetto, da mu postane žena.
  7. Imel je šest otrok, vendar so štirje umrli, ko so bili otroci. Noben od preživelih sinov, Karl Thomas in Franz Xaver, ni bil poročen ali imel otrok.
  8. Obstajajo teorije, da lahko izpostavljenost Mozartovi glasbi, zlasti v najzgodnejših letih, vpliva na povečanje splošne inteligence, kar imenujemo Mozartov učinek. Ta teorija temelji na raziskavah iz leta 1993, ki so dokazale, da občasno poslušanje Mozartovih del krepi prostorsko logiko.
  9. Po poročanju Billboarda je najbolje prodajana zgoščenka v letu 2016 glasba Wolfganga Amadeusa Mozarta – “Mozart 225: Nova popolna izdaja”. Prodali so kar 1,25 milijona izvodov.

Za malo smeha si poglejte prizor iz kultnega filma Amadeus:

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa