EvropakoronavirusZdravje

Na Hrvaškem potrdili širjenje škotskega seva koronavirusa

Hrvaški znanstveniki so med analizo vzorcev novega koronavirusa iz drugega vala okužb v Zagrebu ter na severozahodu države potrdili okužbe z škotskim sevom, ki se širi veliko hitreje kot običajni sev.

Škotski sev, ki se hitreje širi je na Hrvaškem

Na Hrvaškem so potrdili škotski sev novega koronavirusa, ki se prav tako hitro širi, je danes objavil hrvaški znanstveni inštitut Ruđerja Boškovića. Interdisciplinarna skupina hrvaških znanstvenikov je analizirala približno 60 vzorcev virusa, ki so jih med avgustom in decembrom lani dobili z območja Zagreba, Varaždina in Čakovca.

Vzorce so dobili tudi potem, ko so na območju severozahoda države opazili hitro širjenje virusa in občutno povečanje števila obolelih s covidom 19. Varaždin in Čakovec sta lansko jesen nekaj časa imela največjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med regijami EU, Zagreb kot največje hrvaško mesto pa praviloma beleži največje dnevno število na novo okuženih v državi.

Med analizo pridobljenih vzorcev niso našli nobeneg , ki bi ustrezal sevu, ki so ga novembra lani odkrili v Angliji. To ne pomeni, da angleškega seva, ki se hitro širi, na Hrvaškem ni, a je v tem trenutku verjetnost, da je prevladujoč, razmeroma majhna, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost o preliminarnih rezultatih raziskave. »Na približno 30 odstotkov vzorcev smo našli mutacije, ki ustrezajo različici virusa iz avgusta lani na Škotskem. Tudi ta se širi hitreje od virusa, kot je bil v zgodnji fazi izbruha epidemije.« Škotski sev so večinoma našli na vzorcih s severozahoda države, ki so jih dobili novembra in decembra lani.

V Sloveniji zaenkrat seva še niso zaznali, pišejo Slovenske novice.

D.K.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa