Dogodki in prireditve

Mreža EPC praznuje 15 let čezmejnega varstva potrošnikov

Kaj storiti, ko je vaš let na Poljsko odpovedan? Ko je izdelek, ki ste ga kupili v Italiji, prispel poškodovan? Ko se ujamete v naročninsko past? Mreža evropskih potrošniških centrov (mreža EPC) je od svojega nastanka pomagala že več kot milijonu potrošnikov pri tovrstnih vprašanjih. Zgolj zaradi težav, povezanih z izbruhom COVID-19, se je za pomoč obrnilo na mrežo EPC več kot 90.000 potrošnikov.

Danes, 20. novembra, mreža praznuje svojo 15. obletnico.

				Didierjem Reyndersom

Didierj Reyndersom


Današnji spletni dogodek z evropskim komisarjem Didierjem Reyndersom je priložnost za razmislek o dosežkih evropskega prizadevanja za pravice potrošnikov in razpravo o možnostih učinkovitejšega varstva potrošnikov v Evropi. Praznovanje poteka v okviru novo-sprejete potrošniške agende, ki opredeljuje prednostne naloge Komisije pri politikah varstva potrošnikov v naslednjih petih letih. Dogodek je edinstveno srečanje ključnih deležnikov na tem področju: visokih uradnikov Evropske komisije, predstavnikov potrošnikov, izvršilnih organov, mladih novinarjev, akademikov in drugih.

Mreža EPC bo dogodek pospremila z objavami v živo na družbenem omrežju Twitter pod oznako #15yearsECCNet. Dogodek pa lahko spremljate tudi prek prenosa v živo na družbenem omrežju Twitter. 

Ključni pokazatelj sodelovanja na področju varstva potrošnikov v Uniji

Komisar Didier Reynders je čestital mreži EPC za rojstni dan z besedami: »Prepričan sem, da bo mreža evropskih potrošniških centrov s svojo praktično podporo potrošnikom tudi v prihodnje ostala pomemben  pokazatelj sodelovanja na področju varstva potrošnikov v Uniji.«

Petra de Sutter, prejšnja predsednica odbora IMCO in sedanja namestnica predsednika belgijske vlade, dodaja: »Ne morem si kaj, da ne bi podpirala dela, ki ga centri opravljajo vsak dan. Kot zakonodajalci lahko sprejmemo kolikor želimo predpisov za zaščito potrošnikov. Vendar se morajo potrošniki tudi zavedati obstoja te zaščite.«  

Zagon spletne strani, mejniki v 15-letnem delovanju mreže in pogled v prihodnost
Mreža bo 21. novembra zagnala svojo novo spletno stran, www.eccnet.eu, kjer bo na voljo tudi poročilo o ključnih mejnikih in dosežkih mreže EPC. Poglavje o prihodnosti govori o viziji mreže, ki je tudi v izboljšanju storitev za potrošnike v digitaliziranem svetu in v prizadevanju za  trajnostno potrošnjo.

»S to obletnico je mreža EPC dozorela v uveljavljeno, spoštovano in pomembno igralko na področju varstva potrošnikov v Evropi. Veselimo se naslednjega milijona evropskih potrošnikov, ki jim bomo pomagali,« pravi Bianca Schulz, direktorica evropskega potrošniškega centra v Franciji.

Vse od začetka delovanja leta 2005 pa do letošnjega junija je bilo na mrežo EPC naslovljenih skoraj milijon in pol potrošniških zahtevkov, med katerimi prevladujejo zahtevki s področja prevozov (23,7 odstotkov vseh zahtevkov). Na področju prevozov se več kot polovica vseh zahtevkov nanaša na pravice letalskih potnikov (59 odstotkov). Na drugem mestu so zahtevki s področja rekreacije in kulture, kamor spada tudi področje paketnih potovanj (12 odstotkov vseh zahtevkov), tem sledijo zahtevki v kategoriji restavracije/hoteli, kamor spadajo tudi pritožbe in zahtevki s področja namestitev (5,7 odstotkov).

Mreža EPC je zavezana tesnemu sodelovanju z zainteresiranimi deležniki in poslovnim sektorjem. V procesih oblikovanja, izvajanja in uveljavljanja politik bo po svojih močeh še naprej izpostavljala izkušnje, težave in potrebe potrošnikov. Mreža bo proaktivno sodelovala tudi pri evropskem zelenem dogovoru in digitalni agendi z udejstvovanjem v kampanjah za ozaveščanje.

Vse države EU, pa tudi Islandija, Norveška in Združeno kraljestvo, imajo svoj evropski potrošniški center in skupaj tvorijo mrežo EPC. Mreža EPC obvešča potrošnike v Evropi o njihovih pravicah in jim nudi brezplačno pomoč pri čezmejnih težavah.

Mogoče vam bo všeč