Vir: Avaz.ba
Svetzanimivo

Mount Everest je zrasel 86 centimetrov

Najvišja gora na svetu Mount Everest je za 86 centimetrov višja od uradnih podatkov doslej, sta skupaj napovedala Kitajska in Nepal. Streha sveta je zdaj na višini 8848,86 metra. Mount Everest je zrasel 86 centimetrov.

Doslej je bila uradna višina Everesta 8848 metrov, kar je bil sprejet rezultat meritev indijskih znanstvenikov v petdesetih letih prejšnjega stoletja.  Revidirano snežno odejo na vrhu Everesta sta po raziskovanju obeh držav skupaj napovedala kitajski in nepalski zunanji ministra Wang Yi in Pradeep Kumar Gyawali.

 Nepalska odprava, ki je bila lani na vrhu, so novo nadmorsko višino izmerili s pomočjo globalnega navigacijskega satelitskega sistema (GNSS), površinskih slikovnih radarjev, skenerjev, anten in druge opreme, ki so jo prinesli s seboj. Prvič so raziskovalci izmerili višino vrha z vrha, ker so to doslej počeli tradicionalne trigonometrične metode.

V Nepalu je bila ta meritev predmet nacionalnega ponosa, ker se je država doslej zanašala na meritve strokovnjakov iz tujine.  

Christian Gerlach iz Bavarske akademije znanosti, strokovnjak za geodezijo in ledenike, je za nemško agencijo dpa dejal, da se nadmorska višina ni spremenila zaradi novih merilnih metod, je pa res drugačna, kar bi lahko bilo posledica premikajočih se tektonskih plošč ali taljenja snega.

Avtor L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet