Foto: BelTA
EvropaŠport

MOK ne prizna izvolitev Viktorja Lukašenka za nacionalnega vodjo Olimpijskega komiteja Belorusije

Mednarodni olimpijski komite je v ponedeljek zavrnil priznanje izvolitev sina beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Viktorja za vodjo olimpijskega komiteja države,  je prenesel informacijo Reuters,   ki so jo sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Očetu Lukašenku  in njegovemu sinu Viktorju je bila prepovedana udeležba na olimpijskih igrah v okviru začasnih ukrepov, ki jih je MOK sprejel decembra,  zato je olimpijsko telo sporočilo, da Viktorju ni priznalo njegove  izvolitve 26. februarja na najvišje mesto nacionalnega olimpijskega komiteja Belorusije

Nepotistična delitev pomembnih mest v športu

Pri MOK so  z velikim razočaranjem ugotovil tudi, da prejšnje vodstvo beloruskih športnikov ni ustrezno zaščitilo pred politično diskriminacijo,”. Prav tako izjavljajo,  da je izvršni odbor MOK na ponedeljkovem zasedanju odločil, da ne bo priznal volitev Lukašenka kot novega predsednika, in podprl vse začasne ukrepe, sprejete decembra. MOK je dejal, da beloruski športniki med nedavnimi političnimi pretresi v državi niso bili zaščiteni pred politično diskriminacijo ter  da so bili podvrženi nasilju in šikaniranju. 

Aleksander Lukašenko, ki je bil na čelu beloruskega olimpijskega komiteja od leta 1997, je avgusta lani na glasovanju, za katerega opozicija trdi, da je nameščen in kršen s kršitvami, zahteval svoj šesti predsedniški mandat.  Zanikal je volilno prevaro in bil obtožen, da je organiziral množično zatiranje protestnikov, ki so po lanskih izpodbijanih volitvah stopili na ulice, in da je ciljal na elitne športnike, ki so odkrito podprli opozicijo. Od takrat naprej se je sprožila lavina dogodkov ki nakazujejo na vsebinsko upravičenost te odločitve MOK. 

MOK je decembra Lukašenku in njegovemu sinu prepovedal udeležbo na igrah in jih izključil iz vseh drugih dejavnosti MOK, hkrati pa je začasno ustavil vsa plačila državnemu odboru, razen tistih za podporo športnikom pri uvrstitvi na olimpijske igre.

Aleksander Lukašenko za enkrat ne kaže z nobenim svojim dejanjem da bo spremenil smer plutja nacionalne politične in športne barke v smeri izboljšanja stanja v državi. V danem primeru vsekakor na neprecenljivo škodo beloruskih športnikov. 

Vprašanje je, do kdaj bo ostalo tako kot je!?

Avtro: Vane  T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa