SlovenijaŠportTurizem

Ministrica Kustec na odprtju olimpijskih iger v Tokiu 2021

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je kot predstavnica Slovenije in predsedujoča Svetu EU za šport udeležila slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Tokiu.

Ministrica Simona Kustec je ob tem dejala: »Olimpijske igre so najplemenitejši simbol povezovanja in združevanja. Prepričana sem, da bomo pod geslom letošnjih olimpijskih iger ‘Združeni v čustvih’ priče številnim nepozabnim športnim zgodbam. Ponosni smo, da srce iger in olimpijskega gibanja barvajo prav temeljne evropske vrednote športa: odprtost, sodelovanje, solidarnost in poštenost. Vem, da bodo športniki kljub zahtevnim okoliščinam, v katerih letos potekajo olimpijske igre v Tokiu, vsemu svetu dajali prepotrebna navdih in zgled. Moč športa je brezmejna, saj simbolizira najboljše in najodločilnejše, kar potrebujemo ljudje za svoje vsakdanje življenjske zmage.«

Na OI tudi o evropskem modelu športa

Ministrica dr. Kustec se je kot predsedujoča Svetu EU za šport pred uradnim odprtjem olimpijskih iger udeležila srečanja ministrov, pristojnih za šport, z vsega sveta in jih nagovorila v imenu evropskega modela športa in pozitivnega sporočila, ki ga šport in športniki predajajo celotnemu svetu v boju proti pandemiji.

O evropskem modelu športa in prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja se je pogovarjala tudi na dvostranskih srečanjih z japonskim in turškim ministrom za šport ter namestnikom generalnega direktorja Mednarodnega olimpijskega komiteja Peretom Mirojem. Poudarila je pomen približanja in omogočanja športa vsem, in to od dostopnosti in ukvarjanja s športom kot vseživljenjske telesne dejavnosti, vključevanja otrok in mladine, starejših, ranljivih družbenih skupin pa vse do profesionalnega in vrhunskega športa.

Vloga športa naj bo od skrbi za lastno zdravje in kakovost življenja do večje vključenosti v družbo in poklicnih ciljev, v vseh primerih pa ob spoštovanju temeljnih načel in vrednot, kot so solidarnost, odprta tekmovanja, poštena igra, spoštovanje in integriteta.

dr. Simona KustecMinistrica za izobraževanje, znanost in šport

Evropski model športa omogoča večji dostop športa za vse

Z evropskim modelom športa želimo vsakomur približati in omogočiti šport ter uveljavljati organiziranost, ki temelji na evropskih vrednotah, kakršne so solidarnost, odprta tekmovanja, poštena igra, spoštovanje in integriteta. Z opredelitvijo in sprejemom evropskega modela športa bi ustvarili športne sisteme od rednega gibanja do profesionalizma, ki bi bili dostopni vsakomur. Povečali bi vključevanje otrok in mladine v klube, s čimer bi zagotovili bolj zdravo in kakovostnejše življenje. Hkrati bi z evropskim modelom športa povečali socialno vlogo športa.

Evropski model športa namreč temelji na ključnih značilnostih organizacije športa v Evropi. To je piramidna struktura, v kateri so jasno določene vloge mednarodnih zvez in prostovoljcev v športu, športnih klubov in društev, nacionalnih tekmovanj ter je vsem omogočen dostop do športa. Z uveljavitvijo in vzpostavitvijo vseživljenjske telesne dejavnosti bi posredno izboljšali duševno in telesno stanje evropskih državljanov.

Olimpijske igre za športnike

Slovensko predsedstvo želi vsem športnikom olimpijskih iger nepozabno izkušnjo, odlične rezultate in tekmovanje po načelih evropskega modela športa: spoštovanja, solidarnosti, poštene igre in integritete.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/ministrica-kustec-na-odprtju-olimpijskih-iger-v-tokiu/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=+Ministrica+Kustec+na+odprtju+olimpijskih+iger+v+Tokiu

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija