Vir: V Fokusu
LokalnoPolitikaSlovenijaV fokusuzanimivo

Minister za javno upravo razrešil Srečka Đurova s položaja načelnika Upravne enote Maribor

Tako kot v Murski Soboti, še pred tem na Pošti Slovenija, so si zaposleni v UE Maribor oddahnili. Đurov oholo in arogantno zavračal nošenje zaščitnih mask, posmehljivo o epidemiji covid-19, tudi o mobingu bi lahko zaposleni rekli kakšno.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je včeraj razrešil načelnika mariborske upravne enote Srečka Đurova in s četrtkom na njegovo mesto kot vršilko dolžnosti imenoval Danico Jevšovar, so za STA potrdili na ministrstvu. Dodali so, da je minister Koritnik načelnika o razrešitvi osebno obvestil po telefonu, sledila je vročitev odločbe o razrešitvi. Đurov naj bi takoj izpraznil pisarno in se poslovil od sodelavcev.

Minister Koritnik o razlogih za razrešitev Đurova  ni povedal, saj, kot je pojasnil, ne želi prati umazanega perila v javnosti. Je pa zavrnil morebitna ugibanja, da naj bi bile razlog za razrešitev tudi zadeve v zvezi s prepovedjo koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Tudi sam namreč ni ljubitelj tega hrvaškega pevca, da še danes nasprotuje Thompsonovemu koncertu tako močno, kot mu je že junija lani, ko je obiskal upravno enoto v Mariboru in podprl odločitev načelnika o prepovedi koncerta.

Naj spomnimo, Srečko Đurov je bil za načelnika imenovan v času Šarčeve vlade oktobra 2019, prav gotovo kot nagrado za uspešno šerifovanje pri Fajonkinem soboškem Županu Aleksandru Jevšku, k ustoličenju pa je pomagal takratni preedsednik Državnega zbora in prvak SD Dejan Židan.

Minister Koritnik je včeraj sicer dejal, da noče v javnosti prati umazanega perila, zakaj je odletel Đurov. Nekaj razlogov so navedli sindikalni zaupniki, saj naj bi se zaposleni ob njegovem odhodu globoko oddahnili. Odločitev ministra so pozdravili tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS). Da so že od novembra lani opozarjali ministra na nedopustna ravnanja načelnika Đurova, je dejal predsednik SDOS Frančišek Verk. Đurov naj bi z disciplinskimi ukrepi maščeval uradnicam, ki so ga opozarjale na nespoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije. “Njegova ravnanja nenošenja zaščitne maske in posmehljiv odnos do epidemije so nedopustni, zato sem na to opozoril službo za upravne enote na ministrstvu za javno upravo, ki njegovim nezakonitim in nespodobnim početjem ni pripisala posebnega pomena in tudi ni ustrezno ukrepala,” je pojasnil Verk.

Eden od grehov načelnika Đurova je izbruhnil na dan ob aferi, povezani s postopek notranjega nadzora na področju prijave začasnih bivališč. Mariborsko UE je premier Janez Janša lani jeseni omenil kot eno tistih, ki izstopa po množičnih prijavah tujcev na naslovih, kjer je že prijavljenih tudi do sto ljudi. Prav te dni je bila zaključena kriminalistična preiskava, vložene kazenske ovadbe proti nekaj uslužbencem UE. Đurov naj bi konec lanskega leta po trditvah sindikalista Verka vodji oddelka za matične zadeve, državljanstvo in migracije in trem njenim sodelavkam vročil sklepe o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Srečko Đurov je torej spakiral kovček, ministrovo odločitev pa pospremil z besedami, da ne namerava pravno izpodbijati odločitve ministra, saj spoštuje njegovo legitimno odločitev.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno