Častno medaljo Mesta Singen celjskemu županu Bojanu Šrotu ob 30 letnici sodelovanja med mestoma
EvropaLokalnoSlovenijaV fokusuzanimivo

Mednarodno sodelovanje: »Celje več kot trideset partnersko mesto nemškemu Singnu. Zadovoljstvo z doseženim je obojestransko«.

Iztekajoči se  podaljšani vikend je bil ploden in izpolnjen z vsebinami, ki so zaznamovali dolgoletno sodelovanje med mestno občino Celje in  nemškim Singnom. Sodelovanje med mestoma traja več kot trideset let in kaže neustavljiv trend rasti. Na vseh možnih nivojih in področjih. Najdlje in največ na področju kulture. So pa področja na katerih  mesti izmenjujeta posamezne rešitve s svojim zgledom na področju komunalnih rešitev in okoljskih ter trajnostnih projektov.

Delegacija MO Celje ob predstavitvi mesta Singen v središču mesta.

Inicialno  sodelovanje sega v leto 1990, ko je naše mesto Celje prizadela katastrofalna poplava. Takrat se je Nemški Rdeči iz  partnerskih mest Grevenbroich in Singen organizirali različno humanitarno pomoč, ki jo je nato RK posedoval prebivalcem, prizadetim v poplavi, nekaj pomoči pa je bilo namenjene tudi nekaterim organizacijam in zavodom.

Župan mesta Singen Berndt Häusler, del ekipe mesta in Barbara Bošnjak

Sedaj je to sodelovanje nadgrajeno in verjamem, da se  bo  še bolj plodno nadaljevalo tudi v prihodnje. V teh,  sicer že več kot tridesetih let, se je razširilo in intenziviralo do te stopnje, da si to in takšno sodelovanje res  lahko brez zadržka imenuje partnersko. Že med samo predstavitvijo mesta in njihovih dosežkov še sam župan pripomni in pove »v tem in tem smo zgledovali po vaših rešitvah,  ki so sedaj  tudi naše rešitve«.

Premierna uprizoritev plesne pravljice “Lunina čarobna flavtica” v Singnu.

Na slavnostni prireditvi ob obletnici sodelovanja med mestoma je bila  izveden  oziroma uprizorjen skupni projekt. Glasbeno plesni projekt »Lunina čarobna flavtica« slovenskega avtorja Blaža Puciharja v koprodukciji  Plesnega foruma Celje pod vodstvom  Goge Stefanovič Erjavec s svojimi 18 plesalci in 40 glasbenikov orkestrov Gitarissimo in Flütissimo pod vodstvom Reinhilde in  Wernerja  Klinghoff.

Na odličen način so nam približali napeto zgodbo o deklici Luni, ki se odpravi v širni svet nepozabnim dogodivščinam naproti. Ko se Luna odpravi na vlak, ob sebi nima prijateljev, ampak le svojo malo flavtico, na katero zna prelepo igrati. Prijatelje si zato pridobi na potovanju, saj s svojo čarobno flavtico osrečuje vse okoli sebe. 

Prav tako je nastopil moški pevski zbor s svojimi dolgoletnimi izkušenimi pevci.

 Ob tem se ustvari vtis, pa ne brez podlage, da nas Singenčani sprejmejo in sprejemajo kot za svoje bližnje in prijatelje. Da se to stanje in stadij doseže je pa vseeno potrebna neka vlečna sila ali gonilna moč. Kot tudi sami prijatelji iz Singna pravijo, pri vsem tem so imeli na celjski strani zelo  dobro uigran dvojec ob vseh kontaktih in na vseh možnih področjih ter  izjemno srečo da sta to bila  in sta še Barbara Bošnjak, vodjo  županovega kabineta  in Bojana Šrota, župana  knežjega mesta.

Barbara Bošnjak v družbi župana Singna in Celja

Sodelovanje je  doseglo  zelo visoko  stopnjo.  Nadžupan Bernd Häusler je  županu Bojanu Šrotu podelil častno medaljo mesta Singen ob 30-letnici partnerstva med Celjem in Singnom.

Znamenitost nad mestom

Vtisi in počutje ob gostovanju sta  na zelo visokem nivoju. Želja da enake stopnje počutja doseže oni o b ne tako oddaljenem njihovem obisku ki bo sledil.

»Bis bald”, se vidimo kmalu!

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa