Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitikaSlovenijaVideo

[“Luč na koncu tunela”] Tako bi lahko izgledal nov Covid potni list

Evropski komisar za enotni trg Thierry Breton je danes v intervjuju za več francoskih medijev predstavil “evropsko zdravstveno spričevalo” o cepljenju proti koronavirusu, ki bo državljanom na voljo od 15. junija, a dodal, da ne bo obvezno.

“Vemo, kako bo videti prihodnje zdravstveno spričevalo, ki bo na voljo od 15. junija. To bo dokument z informacijami o cepljenju in protitelesih, razvitih proti koronavirusu” – je dejal Breton.

Poudaril je, da bi moralo biti potrdilo na voljo v digitalni različici ali na papirju. Dodal je, da bi ga morala izdati ministrstva za zdravje držav Evropske unije.

Potrdilo ali potni list, kot mu pravijo nekateri mediji, bo vseboval podatke o državljanstvu, vrsti cepiva in protitelesih.

 

“Dokument bo vseboval vaše ime, priimek, datum rojstva, državljanstvo, številko potnega lista, preverjeno s kodo QR, ali ste bili cepljeni ali ne, vrsto cepiva in ali ste bili nosilec virusa” – je dejal Breton, ki je pokazal različico tega potrdila.

Breton je dejal, da obstaja možnost, da bo dokument, čeprav ni obvezen, priporočljiv za potovanje z letalom, udeležbo na kakšnem pomembnem dogodku ali za vstop na javno mesto. Če tega dokumenta ne bo, bo potreben negativni test na koronavirus.

V istem intervjuju je evropski komisar dejal, da bo pospešitev dostave cepiv Evropi omogočila, da bo videla “luč na koncu tunela”, kljub tretjemu valu epidemije koronavirusa, ki se širi v Evropi.

“Zdaj imamo v Evropi 52 tovarn, ki 24 ur na dan, sedem dni v tednu, delajo za proizvodnjo cepiv proti virusu korone” – je poudaril Breton.

Dodal je, da je Evropa sposobna proizvesti in dostaviti svojim državljanom 360 milijonov odmerkov, načrtovanih za konec drugega četrtletja, in 420 milijonov, potrebnih za doseganje kolektivne imunitete do sredine julija.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa