foto: twitter
PolitikaSlovenija

Lekcija za Tanjo Fajon ali Odgovor na javno pismo predsednice SD Tanje Fajon predsedniku vlade Janezu Janši

Nekaj  dni nazaj je Tanja Fajon, predsednica SD  in po ambicijah sodeč  tudi ne manj ne več  ampak bodoča slovenska »Milka Planinc«, poslala zahtevek v imenu vseh,   ki so »zaskrbljeni« zaradi zakonitega dela vlade  in vztrajanju da STA  prej uredi svoje obveznosti do ustanovitelja. Obenem nalaga predsedniku Vlade državljankam in državljanom,   da dolguje  pojasnilo, opravičilo, predvsem pa takojšnjo in odločno reakcijo – izplačilo zapadlih in tekočih zakonskih obveznosti do STA.

»Socialni demokrati vas pozivamo, da to storite nemudoma«!Brrr

To pa je ostrina ob kateri se ti naseli strah v kosti. Da je dikcija nekako znana in »diši« poleg dnevno politikantskega  še po nečem  drugem oziroma po čem,  ki ne sodi v 21 stoletje, ki se mu reče komunizem, ukazovanje, avtoritarnost in predvsem izgovor na druge za zadovoljenje svojih nerealiziranih ambicij. Tudi znano.

Danes je morebiti še za zajtrk dobila obilno porcijo od katere bi imela celo slab želodec. In upam da je vseeno preživela brez hujših težav  za digestivni trakt.

 

Odgovor na javno pismo predsednice SD Tanje Fajon predsedniku vlade Janezu Janši.

Spoštovana predsednica SD Tanja Fajon!

Z velikim začudenjem smo prejeli Vaš dopis glede črnogledih napovedi, ki jih izpostavljate v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo. Prepričani smo, da Vas je nekdo zavedel, kot Vas je očitno namerno zavedel tudi ob Vaši izjavi v oddaji Tarča, da je na Slovenski tiskovni agenciji zaposlenih kar 300 novinarjev, dejansko pa se to število trenutno giblje okrog 90.

Tipično računanje z mnogokratnikom, da ja zgleda  katastrofično.

Verjamemo sicer, da ste glede Slovenske tiskovne agencije zaskrbljeni, prav tako kot smo zaskrbljeni tudi mi, ki se trudimo že več kot eno leto, da bi direktor Slovenske tiskovne agencije posloval v skladu z zakonom. Kot Vam je znano, sprva več kot pet mesecev ni želel izročiti predstavnikom ustanovitelja dokumentacije v zvezi s poslovanjem same agencije. V juniju pa je presenetljivo na spletnih straneh agencije uvedel posebno opozorilo, da nihče ne sme uporabljati storitev, ki jih mora Slovenska tiskovna agencija izvajati in morajo biti po zakonu brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Kot Vam je znano, mora Slovenska tiskovna agencija v okviru svoje javne službe objavljati tudi novice, prirejene za radijski medij. V skladu s to novo spremembo teh novic radijske postaje ne smejo uporabljati, če ne sklenejo z agencijo tržne pogodbe. To pa je nedopustno izsiljevanje radijskih postaj. Podobno velja za fotografski servis in tudi za vse ostale produkte.

Dama ki je evroposlanka in ki ima v neki nedoločljivi prihodnosti ambicije premierka postati in celo predstavljati osebo kot najbolj odgovorno v državi, potencira  in napeljuje k nezakonitemu ravnanju taiste STA. Če oni priporočajo četudi je nezakonito ali  celo kaznivo dejanje, je potem v redu. Non pasaran!, ne bo šlo,  bi rekli njihovi španski internacionalistični, socialistični  sobratje.

Tanja Fajon predsednica SD, “ukazodajalka”, o tem kaj je treba nemudoma narediti. Foto: Twitter

Vlada Republike Slovenije je v želji, da se vzpostavi zakonito financiranje in poslovanje, v juniju sprejela posebno uredbo, ki je Uradu vlade za komuniciranje naložila obveznosti, kako nemudoma urediti financiranje Slovenske tiskovne agencije. Kot priznavajo na agenciji, je v skladu s PKP7 rok za plačilo storitev STA iz naslova javne službe 31. 1. 2022.

V pogodbi je UKOM pristal skoraj na vse pogoje Slovenske tiskovne agencije, ki se nanašajo na oceno stroškov, žal pa ni mogel pristati na zahtevo, da se storitve iz naslova javne službe lahko tudi prodajajo na trgu. Preprosto zato, ker je to protizakonito. Kot se je razkrilo lani, je namreč direktor Veselinović več let očitno namensko podpisoval pogodbe, ki so jih številni pravniki ocenili kot pravno sporne, v nekaterih delih pa celo nezakonite. In tega ne želimo več ponoviti.

O morebitnem stečaju v samo enem mesecu pa Direktor Veselinović s takšnimi izjavami grozi predvsem zaposlenim že od lanskega leta, kar se nam ravno tako zdi nesprejemljivo. Hkrati s tem pa poskuša na vsakem koraku izigravati obveznosti, ki jih STA nalaga zakon.

Glede na to, da je prav stranka SD že leta 2009 v okviru vlade, ki jo je vodila, imenovala direktorja Veselinovića, smo prepričani, da ga tudi Vi lahko opomnite in pozovete k zakonitemu ravnanju. Žal pa ne morete zahtevati od državnih uradnikov in tudi od vlade, da bi ravnala nezakonito in komur koli plačevala storitve, ki jih ta ni opravil.

Na to pa bo verjetno odgovor Tanje Fajon  o ogrožanju potrebe javnosti po informiranju in obveščanju. Žal pa je tako, da ko izpolniš obveznosti in dolžnosti lahko realiziraš pravice. Gospe Fajonovi pa nasvet,  da si naj poišče »neodvisnega« strokovnjaka pa da to ni nekdo  »ala Marko Milosavljević« temveč nekdo,  ki ima sestavljene in pravilno razporejene  vse opeke v zidu,  ki sliši na ime STA in njenega poslanstva.

Do takrat pa upam da bo zmanjšala intenziteto udrihanja čez vlado in vse kar počne za dnevno »šlamastične« potrebe!

Vane T. Costa

Vir v pomoč: UKOM

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika