SlovenijaV fokusuŽivljenje

[LAŽNA TEHNIČNA POMOČ – POSKUS PREVARE] – bodite pozorni

LAŽNI KLICI MICROSOFTOVE TEHNIČNE PODPORE

V zadnjih dneh smo prejeli veliko prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klical naj bi tehnik iz Microsoftove tehnične pomoči, gre pa – seveda – za prevaro.

V zadnjem času smo prejeli veliko prijav neobičajnih klicev na telefonske številke v Sloveniji. Klicatelji se angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Klici lahko prihajajo iz tujine ali iz slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Klici lažne Microsoft tehnične podpore
Slika telefona z napisom "Lažni klici tehnične pomoči"

Naš bralec je posnel pogovor z vsiljivim telefonistom in nam ga poslal.  V posnetku klicatelj pove, da prihaja iz Filipinov.

Taka vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013.

KAKO POTEKA PREVARA?

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika.

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer, AnyDesk ali Supremo). Preko tega programa prevarantu omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa “netstat” v konzoli), v primeru nesodelovanja žrtve pa sistem tudi namerno poškodujejo. Na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku
Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku

Glavni cilj tovrstnih prevar je finančna korist – podatki vaše kreditne kartice ali dostop do spletne banke, v nekaterih primerih pa tudi zloraba identitete (os. podatkov) za namen kreiranja računov na kripto menjalnicah.

KAKO PREPOZNATE POSKUS PREVARE
  • Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli drugi nepooblaščeni osebi.
  • Predstavnik Microsofta od vas NIKOLI ne bo zahteval številko kreditne kartice ali dostop do spletne banke, kar je še en znak, da gre za poskus prevare.
  • Če od vas zahtevajo posredovanje skenov ali fotografij osebnih dokumentov,  kreirajo nove račune el. pošte ter na koncu zahtevajo verifikacijo prek poslanih SMS sporočil – gre za znak, da vam skušajo zlorabiti identiteto
ČE STE BILI ŽRTEV PREVARE
  • V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici ali dovolili dostop do spletne banke, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
  • Če ste goljufom dovoli dostop do računalnika, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili na vaš sistem, priporočamo, da naredite varnostno kopijo datotek in operacijski sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.
  • V primeru, da ste prevarantom posredovali slike osebnih dokumentov (npr. os. izkaznice), obstaja možnost, da bodo ukradli vašo identiteto za namen izvajanja drugih goljufij. Razmislite o pridobitvi uradnega zaznamka, v katerem je navedeno, da so bili podatki odtujeni (npr. preko prijave na policiji).
  • Če so vas prepričali, da ste na neki kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo (npr. s skenom osebnega dokumenta, bančnega izpiska, računa za elektriko ipd.), potem nemudoma kontaktirajte kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun. V nasprotnem primeru lahko goljufi račun, ki je odprt na vaše ime, zlorabijo za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.

Vir: https://www.varninainternetu.si/klici-lazne-microsoftove-tehnicne-pomoci/?fbclid=IwAR1zxUWts4csROO7n-EXQhDk7vkLHKgdvVATnSg9b9jKKpeDHwf0bIzANTI

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija