Sprejem argentinskih Slovencev iz družine Bajda s strani podžupanje Brede Arnšek
KulturaLokalnoSlovenijaV fokusu

Kultura: “Celje obiskali argentinski Slovenci iz Mendoze. Ambasadorji slovenstva med nami”.

Danes se  na obisku v Celju  zadržujejo argentinski Slovenci iz Mendoze, ki skrbno ohranjajo slovenski jezik in kulturo. Jernej Bajda in njegova soproga Angelca Šmon Bajda sta v Slovenijo pripeljala tri sinove, hčerko, enajst vnukov in devet vnukinj.

Kulturni program ki so ga pripravili pred varovanci Doma pri svetemu Jožefu v Celju

Otroci so s čudovitim koncertom slovenskih narodnih pesmi razveselili varovance Doma starejših občanov na Jožefovem hribu, ki so jim navdušeno ploskali. Podžupanja Breda Arnšek je družini, ki živi na drugi strani sveta, pa kljub temu Slovenijo nosi v srcu, predstavila naše mesto in jim izrekla iskreno dobrodošlico.  Pri Svetemu Jožefu, na Jožefovem hribu v Celju kjer deluje tudi Duhovno prosvetni center pa so vedno pripravljeni priti nasproti in ugostiti takšne ljudi,  ki naredijo vse da vez med domovino svojih prednikov  ostane močna in bogata preko negovanja jezika kulture in tradicije.

Podžupanja Celja, Breda Arnšek pozdravlja tam prisotne varovance ter predstavi Slovensko družino Bajda iz daljne Argentine.

Kaj dodati?

Ja, ponosni smo lahko na takšne ljudi, na takšne Slovence  in Slovenke, ki kljub vsej razdalji, prostorski in časovni, kljub odmiku let od odhoda iz rodne grude, da premorejo toliko srčnosti in volje ter vnemo pri negovanju nečesa kar je samo njihovo, to je  pripadnost slovenstvu in vsemu kar k temu sodi.  Jezik in kultura sta kot redke »rože in cvetlice« ki jih je potrebno negovati kljub  njihovi krhkosti. Na primeru družine Bajda lahko samo sklepamo, da so v tej pripadnosti in srčnosti rodili in vzgojili odlične negovalce in skrbnike za  bodoče  ohranjanje  te krhke »rože«,  ki se ji reče slovenski jezik in kultura.

Veselje in navdušenje med prisotnimi .

Celje kot mesto bo z veseljem  spremljalo in sprejemalo  takšne ambasadorje slovenske kulture in jezika. 

 

Vane T. Costa

Vir in foto: moc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura