Kulturapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Krstna uprizoritev baleta Povodni mož kot popotnica za prijaznejšo prihodnost

S krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož smo slavnostno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Baletno predstavo na Blejskem otoku v koreografiji mednarodno priznanega koreografa Edwarda Cluga so si ogledali predstavniki slovenske vlade in člani ter članice kolegija Evropske komisije.

S krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož je vzniknilo tudi novo gledališko prizorišče – Blejski otok s svojim naravnim amfiteatrom južnega starodavnega stopnišča in plavajočim baletnim odrom, pripetim ob otok sredi Blejskega jezera.

Blejski otok je edini naravni slovenski jezerski otok ter obenem zgodovinsko, kulturno in danes tudi turistično srce Slovenije. Naseljen je bil že v prazgodovini, romarska cerkev Marijinega vnebovzetja pa stoji na mestu, ki je eden najstarejših do danes ohranjenih kultnih prostorov v Sloveniji. Idilična podoba, po kateri je danes otok znan po vsem svetu, je navdihovala mnoge umetnike, tudi slovenskega pesnika Franceta Prešerna, avtorja Zdravljice, ki je leta 2020 prejela znak evropske dediščine in katere sedma kitica je bila pred tridesetimi leti določena za slovensko državno himno.

Medtem pa je Prešernova pesnitev Povodni mož navdihnila koreografa Edwarda Cluga. Njene baletne uprizoritve se je lotil s prepoznavno avtorsko poetiko sodobnega baleta ter v sodelovanju s svojo stalno ustvarjalno ekipo in umetniškimi sopotniki: skladateljem Milkom Lazarjem, scenografom Markom Japljem in kostumografom Leom Kulašem. Balet je prepričljivo in izvrstno odplesalo 16 članov baletnega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Glavni vlogi, Povodnega moža in Urške, je koreograf zaupal gostujočemu solistu Sytzeju Janu Luskeju in Monji Obrul.

Zgodba o prevzetni ljubljanski mladenki, ki tako dolgo izbira svoje plesalce, da jo nazadnje vzame za svojo nevesto povodni mož, je koreografu Edwardu Clugu služila kot izhodišče za preiskovanje sodobnega človeka in njegovih vrednot. Ali smo morebiti kakor Prešernova mladenka v svojem načinu prebivanja v svetu prekoračili mejo hýbris (ošabnosti), kar je po prepričanju starih Grkov sprožalo »jezo bogov«?

Povodni mož je tako slovenski poziv ter darilo Evropi in svetu obenem, da se po izkušnji s pandemijo covida-19 vrnemo k svojim civilizacijskim temeljem in na teh izhodiščih na novo določimo svoje duhovne in kulturne vrednote tako v odnosu do narave kot do soljudi. Prek dialoga s preteklostjo vabi sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi ter prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja.

Posnetek baletne predstave Povodni mož je dostopen v spletnem arhivu RTV Slovenija.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/krstna-uprizoritev-baleta-povodni-moz-kot-popotnica-za-prijaznejso-prihodnost/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Krstna+uprizoritev+baleta+Povodni+mo%u017e+kot+popotnica+za+prijaznej%u0161o+prihodnost

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura