Republika Kosovo pridružena članica PS NATA(foto: splet)
BalkanEvropaPolitikaSlovenijaSvetV fokusu

Korak naprej za Republiko Kosovo: “Od opazovalke napredovali v status pridružene članice Parlamentarne skupščine NATA”

Skupščina Republike Kosovo je danes na zasedanju Parlamentarne skupščine, ki od včeraj poteka v Sofiji, prejela status pridružene članice v Parlamentarni skupščini (PS) Nata.

 

Novico je bila posredovana iz  Prištine, sporočil  jo je poslanec vladajoče kosovske stranke Samoodločba Driton Hyseni, ki se je skupaj s poslancem opozicijske Demokratske stranke Kosova Javitom Halitijem udeležil Zasedanje parlamentarne skupščine Nata v bolgarski prestolnici.

 

S sklepom Parlamentarne skupščine Nata ima od danes, 27. maja 2024, Skupščina Republike Kosovo status pridružene članice Parlamentarne skupščine Nata. Napredovanje statusa je prišlo po večletnem odličnem sodelovanju med Skupščino Republike Kosovo in Parlamentarno skupščino Nata.

Številna pisma in nenehna prizadevanja srbske delegacije, pa tudi drugih političnih akterjev v Beogradu niso uspela Kosovu preprečiti napredovanje statusa, je Hiseni objavil na svoji facebook strani.

 

Kosovo je imelo doslej status članice opazovalke v PS Nata. Po poročanju kosovskih medijev je večina članic zavezništva glasovala za sprejem Kosova v pridruženo članico Parlamentarne skupščine ,  en glas, konkretno Madžarska  je bila proti, 14 držav pa se je vzdržalo.

S to odločitvijo je Kosovo le korak stran od polnopravnega članstva v Natu, kar bo zagotovo vplivalo na stabilizacijo Balkana,« je  med  drugim izjavil kosovski obrambni minister.

Delegacija srbske skupščine je včeraj v pismu pozvala, da se  naj  status približevanja  Kosova ne  pospešuje.

V izjavi srbskega parlamenta so zapisali, da bi bila podelitev takšnega statusa “nagrada za Prištino”, ki po mnenju Beograda dela vse, da bi preprečila dialog med državama ob posredovanju Evropske unije in se izognila obveznostim iz sporazumov doseženih  v Bruslju.

Kdor se spozna na geopolitične kombinacije ve da s tem je  narejen obroč s katerim se onemogoča  razraščanje apetitov Rusije pa  tudi držav ji zmanjkuje, ki bi jih nagovarjala  za bodoče pristne zaveznike. Srbija pa tako ali tako ne bo mogla sproščeno »dihati« in si dovoliti   spopad ali provokacijo s katerokoli članico ali pridruženo članico NATA. Negativne izkušnje ima.

Sicer pa NATO predstavlja faktor stabilnosti v  tem  delu Evrope. In prav je da je temu tako.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan