hranaKmetijstvoSlovenija

Konferenca »Od vil do vilic« poudarila prehod na trajnostno kmetijstvo

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je prek videopovezave udeležil mednarodne konference »Od vil do vilic«, ki jo 14. in 15. oktobra 2021 organizira Evropska komisija. Dvodnevna konferenca bo sicer posvečena širšim vidikom strategije in trajnostnim prehranskim sistemom, ki vključujejo vse deležnike v prehranski verigi.

Minister sedi za mizo in spremlja dogajanje na ekranu. V ozadju zastave slovenskega predsedovanja, Slovenije in Evropske unije
Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor MKGP

Minister dr. Jože Podgoršek je kot predsedujoči Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo sodeloval na panelu prvi dan konference, namenjenem izzivom in priložnostim, ki jih ponuja globalni prehod na trajnostne prehranske sisteme in mednarodnemu pomenu strategije »Od vil do vilic«. V svojem nagovoru se je zahvalil Evropski komisiji za organizacijo konference. Dodal je, da je strategija »Od vil do vilic« odgovor na okoliščine, v katerih se je trenutno znašel svet. Od držav zahteva, da so ambiciozne na dveh ravneh in sicer znotraj Evropske unije (EU) in v odnosu s tretjimi državami, ki pa mora podpirati reforme, katerim se je EU zavezala. »Med pomembne dejavnike pri sklepanju trgovinskih sporazumov s tretjimi državami štejemo dobrobit živali, minimalno rabo fitofarmacevtskih sredstev, prepoved promotorjev rasti in nepotrebne uporabe antibiotikov«.

V nadaljevanju je minister izpostavil, da so klimatske spremembe eden od glavnih razlogov prehoda na trajnostno kmetijstvo, ob tem pa je potrebno hitro ukrepati, da se ta trend ne bi nadaljeval.  Dodal je, da bi morale biti pri tem malim državam zgled velike in jim pomagati pri trajnostnem prehodu. »Evropska unija si želi partnerstev s tretjimi državami, da lahko s skupnimi napori zagotovimo, da se načela trajnosti in okoljske odgovornosti prenesejo na naslednje generacije,« je povedal minister.

Dr. Podgoršek je sodeloval tudi v razpravi, kjer je pri vprašanju prilagajanja tretjih držav na nove evropske standarde menil, da smo soočeni z globalnimi izzivi. »Spremembe so nujne, zato moramo sprejeti nove drzne ukrepe za preoblikovanje proizvodnje in porabe hrane, pri tem pa EU ni osamljena, ampak se za to zavezo odloča vedno več držav«. Gre torej predvsem za poziv partnericam, da skupaj ukrepamo na globalni ravni in se odzovemo na podnebne spremembe in druge izzive. Dotaknil se je tudi vpliva Zelenega dogovora in njegovih strategij na kmetijski trg. Izpostavil je, da strategija »Od vil do vilic« in ostale strategije za kmetijski trg predstavljajo velik izziv, vendar prehoda na trajnostno kmetijstvo ne smemo obravnavati kot grožnjo, ampak kot gospodarsko priložnost. »Sprejeti moramo inovativne kmetijske prakse in tehnologije ter vlagati v znanje, raziskave in inovacije, z namenom, da bomo znali slediti ambicioznim ciljem in da bomo prehod na trajnostne sisteme izrabili kot konkurenčno priložnost,« je povedal minister.

vir: https://www.gov.si/novice/2021-10-14-konferenca-od-vil-do-vilic-poudarila-prehod-na-trajnostno-kmetijstvo/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana