Cintula in kompanjoni (Foto: BGD)
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Kdo je Juraj Cintula, ki je streljal na Roberta Fizzo?

Slovaški premier Robert Fico je bil v sredo večkrat ustreljen sredi belega dne, medtem ko se je rokoval s privrženci v mestu Handlova. Strelec je Juraj Cintula,   71-letni pisatelj iz mesta Levice. V mladih letih bi naj bil upornik. Seveda je tukaj, ne glede kdo kaj misli,  odpovedalo varovanje. Pika.

 

O samem Juraju pravijo da je bil član literarnega kluba »Mavrica« v Levicah. Klub se je sestajal v lokalni knjižnici in so ga sestavljali večinoma starejši ljudje. Direktorica knjižnice Vlasta Kolarova je za slovaško spletno stran »Dennik« povedala, da je šokirana nad streljanjem. 71-letnega strelca je opisala kot običajnega. Pomagal je knjižnici in bil dolgoletni član literarnega krožka.  Literarni klub “Mavrica” ​​ v katerem je »strelec« član, šteje 23 članov. Eden od njih je leta 2022 kandidiral za poslanca iz ekstremistične Slovaške ljudske stranke. Imel je večkratne zasuke v stališčih.  Anarhističen in anahronističen.  Kar tako naenkrat, pa večkrat.  Cintula je tudi član Društva slovaških pisateljev. Od tam so včeraj podali izjavo, v kateri so obsodili napad na Fica.

 

Pri izjavi ob prijetju je rekel da se ne strinja z politiko vlade.  Kot da je to nekaj normalnega, se ne strinjaš, prideš do orožja in »urediš« zadeve.  Poleg že prisotnega  levičarstva in ekstremno nevarnih idej imamo že odpuljene »strice«,  ki s pokalicami korakajo po ulicah.

71-letni Cintula  je povezan sicer  s prorusko skupino “Slovaški naborniki”. Skupina je njegovo fotografijo delila na Facebooku leta 2016. Pod fotografijo Juraj sam pove, kaj ga je pritegnilo, da se je pridružil skupini.

V preteklosti so dolgo ponavljali iste teze kot  neka najeta prokremeljska propaganda. Zavzemali so se za Putinovo Rusijo, kritizirali Zahod in Evropsko unijo, se mobilizirali proti migrantom ter napadali medije in nevladne organizacije.

Problem je vse bolj agresivna leva ekstremna in nenadzorovana vzvalovana masa, ki se ima avantgardno.  Bojazen da bi se kaj podobnega dogajalo kje drugje je potrebno zatreti v kali.

Žal je treba tudi na »starčke« popaziti in ne samo na one inštalaterje  v plenicah, ki s sprehajajo po naših in po ulicah mest širom Evrope.  Prav tako na ostale ki so zakriti ali odkriti.

Dostopnost je načeloma   v redu, nenačelna dostopnost  pa nevarna v več ozirih.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa