GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaVeč

Kako uspešno reševati spore?

Spori so del vsakdanjega življenja, pri čemer je pomembno, da jih znamo uspešno reševati. Eden od načinov reševanja sporov je tudi mediacija. Kako poteka in kaj so njene lastnosti si lahko preberete v spodnjem članku.

 

Mediacijo lahko opredelimo kot eno izmed alternativnih metod za reševanje sporov. Je alternativa reševanju sporov s sodnimi postopki na sodiščih, izvajamo pa jo lahko na mnogih področjih, npr. v družini, šoli, lokalni skupnosti, prav tako tudi v delovnih organizacijah (Zavod RAKMO, b. d.).

Groba definicija mediacije bi bila, da je to metoda, kjer neka tretja, nepristranska oseba (mediator), pomaga sprtima stranema priti do sporazumne rešitve konflikta (Brubaker, idr., 2014). Pomembno je poudariti, da je to postopek, v katerega morajo biti osebe vključene prostovoljno, prav tako je postopek zaupen oziroma tajen. Od v mediacijo vključenih strank je odvisno, ali bo vsebina dogovora prišla do direktorja, vodje ali drugih zaposlenih. Prav tako končno odločitev ali sporazum sprejmejo stranke same, brez posredovanja vodij, direktorjev ali posredovanja kakšne druge osebe (Saundry idr., 2018). Omeniti velja tudi to, da je mediacija bolj kot na preteklost osredotočena na sedanjost, še bolj pa na prihodnost (Bennet, 2014).

Paziti moramo tudi na to, da mediacije ne zamenjamo za arbitracijo. Tako kot pri mediaciji so tudi pri arbitraciji vključene sprte stranke in tretja, nepristranska oseba, vendar pa je, za razliko od mediacije, ta tretja oseba tista, ki sprejme končno odločitev (Liebmann, 2000).

Več o postopku mediacije si lahko preberete na spodnji povezavi:

Avtorica: Katja Trbanc
vir: https://psihologijadela.com/2021/05/31/kako-uspesno-resevati-spore/
mib

Mogoče vam bo všeč