Vir: Avaz.ba
V fokusuZdravjeŽivljenje

Kako prepoznati stres ?

Nervoza je lahko pokazatelj stresa ali pa tudi ne. Nervoza pred na primer izpitom lahko traja le nekaj minut in povzroči tudi povečan srčni utrip in hitro dihanje. Stresno stanje pa traja nekoliko dlje in telo potrebuje nekaj časa, da se vrne v ravnovesje.

Zmanjšana imunost

1. Izpuščaji – čeprav je izpuščaj najpogosteje posledica alergijske reakcije, lahko izbruhne tudi v obdobjih velikega stresa zaradi padca imunosti.

2. Pridobivanje teže ali hujšanje – Velika nihanja teže so pogosta pri ljudeh s stresom, ker se nekateri s stresom borijo s hrano, drugi pa sploh ne morejo jesti iz živčnega želodca.

3. Glavoboli – Stalni glavoboli, ki trajajo več dni ali tednov, so eden glavnih kazalcev, da je človek pod stalnim pritiskom.

Kemikalije, ki se sproščajo v telesu, ki je nenehno v stresnem stanju, povzročajo spremembe živcev in možganskih krvnih žil, kar povzroči glavobol.

4. Bolečine v želodcu – želodec je organ, ki med prvimi začuti učinke stresa, zato se zdi, kot da stres “poje od znotraj”. Živčnost lahko povzroči občutljivost v želodcu, zato ljudje, ki so pod stresom, jedo manj. Poleg živčnosti se pojavijo tudi zgaga, gastritis, v skrajnih primerih pa tudi čir na želodcu.

Blag mraz

5. Prebavne motnje – poleg želodca se na “koncu poti” pojavijo tudi motnje v prebavnem sistemu ljudi, ki so pod stresom. Nekateri trpijo zaradi neprijetnega zaprtja, drugi pa morajo vsake toliko na stranišče, odvisno od tega, kako se njihovo telo odziva na povečan stres.

6. Pogosti prehladi – stres oslabi imunski sistem, kar je odlična priložnost za vse viruse in bakterije. Včasih gre za blag prehlad, vendar zaradi oslabljene imunosti lahko traja.

Akne in izčrpanost

Poleg izpuščajev je še ena kožna reakcija na povečan stres in izbruhe hormonov pojav aken tudi pri odraslih. Pri ženskah je pogosto povezan s povečanim predmenstrualnim sindromom. Tudi stres je čustveno in fizično naporen. Celoten organizem je v “stanju pripravljenosti”, za katerega se porabi več energije, vendar v normalnem stanju. Izčrpanost pogosto ne more nadoknaditi niti običajnih osem ur spanja, zato morate nekoliko upočasniti.

Avtorica: A.M.

Mogoče vam bo všeč

Več v:V fokusu